El brot de la sarsuela suma 23 positius i quatre són alumnes del Sant Ermengol

Benazet afirma, sobre l’expedient obert, que han actuat tal com marca la normativa

El brot de la sarsuela suma 23 positius i quatre són alumnes del Sant ErmengolFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’espectacle Cecilia Valdés, que es va representar a Sant Julià de Lòria el cap de setmana del 8 i 9 de maig, segueix sumant positius de Covid. Ahir eren dos més respecte de dilluns, un total de 23. El ministre s’hi va referir durant la compareixença davant de la comissió legislativa de Salut després que la consellera no adscrita Carine Montaner li traslladés el neguit d’Andorra Lírica per l’expedient obert arran de l’incompliment del protocol de cribratge per un “error de lectura” i per les conseqüències que pot tenir. Joan Martínez Benazet va contestar-li que el ministeri ha d’actuar tal com dicta la normativa i que “tot brot és indesitjable i en aquest cas s’està instruint un expedient com es faria sigui quina sigui l’entitat”.

El titular de Salut va recordar el risc afegit a aquesta activitat per la transmissió d’aerosols elevada quan es canta sense mascareta i d’aquí que es dictés que calia que els participants en el muntatge es cribressin amb un test ràpid tres hores abans de pujar a l’escenari. Als organitzadors se’ls va passar per alt aquest requisit i van seguir les instruccions donades per a un espectacle anterior, fent una TMA en les 48 hores anteriors. “Tots ens podem equivocar”, va dir el ministre amb relació a l’errada esgrimida, però va insistir que s’ha d’instruir un expedient que determinarà si hi ha d’haver sanció i que els tècnics encarregats “ho faran amb la màxima cura” i seguint els principis de justícia i objectivitat. El ministre va detallar que entre els contagiats n’hi ha nou del grup Andorra Lírica, quatre alumnes del cor del col·legi Sant Ermengol, un membre de l’Esbart Laurèdia i nou contactes familiars o socials dels participants en el muntatge.

La direcció del Sant Ermengol va assenyalar que el brot ha comportat el confinament dels grups bombolla dels alumnes afectats –que són els contactes directes de l’hora del menjador, l’únic moment que es treuen la masca­re­ta– perquè els positius van tornar a l’escola dilluns després de l’espectacle quan encara no s’havia detectat el brot i cap presentava símptomes. Però van recalcar que els confinats estan seguint les classes de manera telemàtica com s’està fent durant tot el curs en cas d’aïllament.

OCI NOCTURN AMB "CERTA NORMALITAT" A L'ESTIU

El ministre va voler tranquil·litzar el sector de l’oci nocturn, amb qui té previst reunir-se properament, sobre la reobertura. Preguntat sobre la qüestió pel conseller demòcrata Joan Carles Ramos, va indicar que “si no hi ha cap imprevist aquest estiu l’oci nocturn es podrà reobrir amb certa normalitat”, però va insistir en la prudència perquè el comportament del virus “de vegades també provoca algun ensurt”. En tot cas, va insistir que “treballarem amb ells”, referint-se als empresaris del sector, perquè la represa de l’activitat sigui factible. A preguntes posteriors de la premsa, va afegir que la intenció és treballar amb els locals “amb temps” les condicions de reobertura pel que fa a aforaments o d’altres aspectes. L’anunci que la reobertura es traslladava a l’estiu no va caure gens bé entre els negocis del ram, que denuncien que alguns estaran abocats a tancar.

tracking