Afers socials

Dispositiu per facilitar la declaració de menors

El ministre Filloy assegura que l’objectiu és evitar “la victimització secundària del menor”

Dispositiu per facilitar la declaració de menorsSFGA / C. Esteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de Trobada Familiar estrena instal·lacions a Prada Casadet amb l’objectiu de facilitar la declaració judicial d’infants en situació de risc per evidència o sospita de maltractament físic, agressió sexual o abús. En el marc del procediment d’actuació immediata (PAI), l’espai compta amb dues sales separades per un vidre unidireccional en el qual per un costat hi haurà l’infant testificant davant un psicòleg forense i a l’altra banda hi haurà els professionals de la justícia prenent nota del contingut de la declaració, que serà també enre­gistrat.

“La declaració serà una prova preconstituïda que ens servirà per al marc del judici i així evitem la victimització secundària del menor. És un espai de seguretat que dona garanties i protecció dins de la Llei dels drets dels infants i els adolescents”, va exposar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. L’escenari ideal és que el menor pugui centralitzar la seva declaració en aquestes instal·lacions en una sola vegada perquè no hagi de veure’s sobreexposat a situacions desagradables que li puguin causar una factura emocional afegida. De totes maneres, aquesta via no eximeix que el batlle instructor o la Fiscalia citin a declarar el menor a la Batllia si així ho estimen oportú. En aquest sentit, durant l’any 2020 els psicòlegs forenses del ministeri van realitzar set expedients, dels quals sis són de presumptes abusos sexuals a menors i un de presumpte episodi de maltractament físic.

Altres espais

Paral·lelament, el servei de Trobada Familiar, que va posar-se en funcionament el 2018, també disposarà d’un espai habilitat per a infants i un altre per a adolescents, a banda d’una terrassa. Aquestes sales van específicament destinades a aquells progenitors que tenen ordres d’allu­nyament entre ells o tenen els fills en custòdia compartida. D’aquesta manera, el procés d’intercanvi serà tutelat pels treballadors del ministeri d’Afers Socials, garants de la seguretat i l’execució de les visites entre infants i adolescents i algun membre de les seves famílies.

En darrer lloc, el titular d’Afers Socials va insistir que a la nova seu del servei de Trobada Familiar “donarem un tractament molt més ajustat a una necessitat cada cop més creixent”. L’espai que fins ara pertanyia a l’àrea de Joventut i Voluntariat i on treballaven tres persones del ministeri es traslladarà a la segona planta de les oficines ubicades a Clara Rabassa.

UN TOTAL DE 58 CASOS ATESOS DURANT EL 2020

El director del departament d’Infància i Adolescència, Jordi Olivé, va informar ahir que el servei de Trobada Familiar va atendre un total de 58 casos durant el 2020, 19 infants i adolescents més respecte a l’any anterior. “Anem sumant casos, però els casos nous han disminuït el 2020 i suposem que és per la situació de confinament i de detecció i derivació, que ha minvat”, va exposar Olivé. Les visites poden ser simultànies i cal demanar una cita prèvia. A dia d’avui el servei de Trobada Familiar està operatiu els dimecres, els divendres i els dissabtes.“Totes les intervencions les realitzem per un aute judicial, ja sigui un batlle de civil o de menors que decreta aquesta mesura”, va explicar Olivé, que va dir que la tipologia de la visita, la temporalitat i la duració són circumstàncies determinades pel batlle. Igualment, va comentar que la tasca no es limita a la supervisió, sinó que es realitza un treball tècnic per preparar “entorns favorables” que a la llarga derivin a la normalitat.

tracking