Andorra doblarà el nombre de 'nuclis zoològics' registrats

El ministeri canvia la normativa per sumar-ne 75 als 83 que ja tenien més de cinc animals

Andorra doblarà el nombre de 'nuclis zoològics' registrats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, amb la voluntat de “fer un pas més en el benestar animal”, ha impulsat un nou reglament per regular les condicions de les instal·lacions on hi ha animals de companyia, bàsicament gats i gossos. Si bé fins ara la normativa deixava de banda els espais on hi havia menys de cinc animals, la nova norma estableix que a partir d’un exemplar aquestes instal·lacions ja estaran subjectes a la normativa. Tal com van explicar la ministra Sílvia Calvó i el director de departament d’Agricultura, Josep Casals, les dades de què es disposa posen en relleu que al país hi ha 83 nuclis zoològics, és a dir, espais on hi ha cinc animals o més, i 75 on n’hi ha menys de cinc i que fins ara estaven “al marge” de la normativa. “S’ha volgut reforçar el marc normatiu per definir claríssimament les condicions en què han d’estar aquests animals independentment de la quantitat”, va subratllar Casals.

Dues categories de nuclis

Així, en la nova normativa s’estableixen dues categories en funció si hi ha més o menys de cinc animals i així seran considerats centres de detenció animal on hi hagi menys de cinc exemplars, i nuclis zoològics, amb més de cinc. Com a condicions generals hauran de tenir un perímetre de protecció adequat per evitar que els animals s’escapin o que hi puguin accedir depredadors; les instal·lacions hauran d’estar dimensionades a les necessitats dels animals que hauran de poder-se resguardar de les inclemències del temps i, a més, hauran de tenir espai per poder-se moure. Aquestes instal·lacions hauran d’estar fetes amb materials adequats i estaran prohibits aquells de rebuig. Els animals hauran de tenir alimentació suficient i accés a l’aigua; s’haurà de garantir un manteniment higiènic i on hi hagi gats hauran d’estar castrats o esterilitzats per evitar-ne la proliferació.

Pel que fa als nuclis zoològics, la normativa estableix que a més de les normes anteriorment esmentades hauran d’estar a 70 metres d’un nucli habitat, una separació que es pot incrementar en funció de les normatives comunals. A més, on hi hagi més de vint exemplars hauran de tenir accés rodat per a ginys de quatre rodes, ja que es considera que tenen grans necessitats d’abastiment; hauran de tenir un espai per a les mares gestants; una zona complementària d’esbarjo per a ús col·lectiu i hauran d’estar embrancats a les xarxes comunals d’aigües residuals o tenir sanejaments autònoms. També es modifiquen les condicions per a la sol·licitud d’una d’aquestes instal·lacions i així hauran de presentar una memòria descriptiva, un projecte constructiu de les instal·lacions i una declaració escrita de la propietat del terreny.

Calvó va destacar que fins ara en les diferents inspeccions que s’han dut a terme han trobat “molt bona predisposició per fer les millores”, i va indicar que no s’ha aplicat cap sanció, tot i que hi ha hagut “mesures cautelars”, com ara comissar l’animal.

tracking