TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Salut registra 45 positius des de divendres

Martínez Benazet remarca que l'augment de la vacunació està provocant la reducció de casos i d'ingressats

Dosis de vacunes contra la Covid al centre de la plaça de braus

Dosis de vacunes contra la Covid al centre de la plaça de brausFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra ha acumulat 45 contagis per Covid des de divendres que augmenten a 13.555 les persones afectades pel virus des del principi de la pandèmia, segons ha notificat aquest migdia el titular de Salut. El ministre ha remarcat que al matí només hi havia 5 persones ingressades entre les quals hi havia 3 a planta i 2 a l'UCI, amb un d'ells sota ventilació mecànica. Durant el dia, s'han produït dues altes a planta, per la qual cosa l'hospital compta actualment amb només 3 hospitalitzats per Covid. Benazet ha subratllat que el total de primeres dosis de vaccins administrats ascendeix a 27.613 "que representen un 42% de la població vacunable i estem veient l'impacte amb la reducció de casos i del nombre d'ingressats a l'hospital".

Martínez Benazet ha detallat que la mitjana d'edat dels afectats està baixant i durant l'última setmana només hi ha hagut un hospitalitzat major de 70 anys que és la conseqüència "d'haver protegit a les persones de més edats i més fràgils" que quan passat tres setmanes que han rebut la vacuna ja no requereixen ingrés. I ha precisat que l'últim pacient de l'UCI és una dona de 88 anys que no s'havia volgut vacunar i que evoluciona bé dels problemes que li ha causat el virus.

El nombre de casos actius baixa a 217, nou menys que divendres, i els recuperats pugen a 13.211 amb les 56 altes que s'han donat els últims tres dies. El total de vacunats són 32.317 que representen una dotzena més que les que hi havia fins divendres al migdia.

Jover "desaïllat"

El ministre de Salut ha explicat que s'han fet un estudi del contagi del ministre Eric Jover com es fa en tots els casos de reinfecció de la Covid que mostra que té una xifra molt elevada d'anticossos i una càrrega viral molt baixa i després de donar negatiu a la segona TMA s'ha decidit "desaïllar-lo perquè està lliure de la malaltia però se li recomana per prudència seguir vigilància passiva". El titular de Finances i Portaveu de l'executiu va donar positiu després del cribratge que es va fer arran del contagi del ministre Jordi Gallardo la setmana passada i Martínez Benazet ha ressaltat que Jover ha estat "totalment asimptomàtic".

Oci nocturn a l'estiu

El ministre de Salut ha manifestat que no hi ha previstes noves mesures de relaxació de les restriccions vigents per la pandèmia per a la restauració perquè "hem estirat al màxim" tot i que ha puntualitzat que la situació s'avalua cada dia i potser que dimecres el consell de ministres apliquin algun canvi. Martínez Benazet ha assenyalat que "existeix circulació evident del virus entre la població jove" i ha remarcat que aquesta situació "és un risc" i per això s'ha de continuar amb mesures de protecció per evitar la propagació de la infecció. I ha recordat que el ministeri preveu reactivar l'oci nocturn a l'estiu i per això ha demanat al seu equip que convoquin una reunió amb el sector per valorar quines són les condicions per reobrir els establiments de nit "ara és precipitat però sí es pot fer amb més població vacunada".

Martínez Benazet ha reiterat que quan augmenti el nombre de persones immunitzades contra la Covid "intentarem treure la mascareta en espais oberts i en reunions de vacunats" i ha previst que la retirada de la protecció facial es pugui fer al juny. I ha demanat als ciutadans majors de 40 anys que s'incriguin per rebre el vaccí. La plataforma de vacunació té avui 43.159 inscrits.

La previsió de Salut és que quan hi hagi entre un 60 i un 70% de població vacunable immunitzada amb el fàrmac l'evolució de la pandèmia "serà com ara" i es detectaran casos d'infectats "en formes molt lleus i no requeriran ingrés hospitalari". I per als propers mesos "crec que veurem casos lleus i algú que ingressarà" amb una afectació com amb la grip "aquest és el futur que veiem", ha afirmat el ministre.

tracking