x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Energia

La minicentral d'Aixovall funcionarà al juny

Arrenquen les proves necessàries abans de posar en funcionament la infraestructura hidroelèctrica laurediana
L'altra minicentral que gestiona Persa, la d'Arcalís.

La minicentral d'Aixovall funcionarà al juny

L'altra minicentral que gestiona Persa, la d'Arcalís.

ARXIU
Actualitzada 17/05/2021 a les 12:03
La segona minicentral hidroelèctrica impulsada per Persa, la societat productora d’energia que integren la Mútua Elèctrica laurediana i Nord Andorrà, estarà en funcionament pels volts de la segona setmana de juny, segons la previsió dels promotors. Joan Carles Grau, director tècnic de la Mútua i membre de Persa, va explicar que ja estan immersos en les proves finals abans que la infraestructura sigui operativa. Grau va indicar que s’han fet les proves hidràuliques, que s’ha de continuar amb les proves de pressió de la canonada i que la setmana del 24 al 31 de maig “es començaran a fer les proves per posar-la en marxa i si tot va bé la segona setmana de juny estarà en funcionament”.

Serà la segona de les minicentrals hidroelèctriques impulsades per les mútues que entra en funcionament amb la previsió d’abastir d’energia mig centenar de llars. Té una capacitat un xic superior a la primera que es va posar en marxa, la d’Arcalís, el febrer del 2017 i que té capacitat per produir l’energia per a 350 llars. La minicentral laurediana entrarà en funcionament després d’haver patit algun retard per vicissituds de la Covid. Malgrat que l’obra va començar després del confinament de la primera onada i un cop es va activar la construcció, s’ha hagut d’aturar per dos vegades per confinament dels operaris que hi treballaven. La minicentral s’abasteix d’aigua del riu d’Os, que es transporta en una canonada fins a l’edifici situat a tocar del centre de Formació Professional i propietat de la mútua. S’han invertit 2,5 milions d’euros en els treballs.

Els propers projectes a tirar endavant dependran del desplegament del pla d’infraestructures energètiques i el reglament de concessions. En el document, aprovat pel Govern el febrer del 2018, s’hi preveien cinc minicentrals: la d’Arcalís ja en funcionament, la d’Aixovall que ho farà de manera imminent, una tercera a Bordes d’Envalira i les dues darreres a la parròquia de la Massana. Grau va assenyalar que també tenen en cartera projectes d’energia fotovoltaica.

El soci a Persa, Nord Andorrà, té previst presentar la setmana vinent el projecte de Parc Solar al Planell de la Tossa, que ha de contribuir a que l’estació de Pal s’abasteixi almenys en un tercera part d’energies netes a final de l’any 2022. Les mútues contribueixen així a l’objectiu d’assolir més autonomia energètica i fer-ho amb fonts renovables.
Etiquetes
  • #1 Servei Públic Vs Diner Privat
    (17/05/21 07:56)

    Molt bona iniciativa de les mútues privades. Amb un servei públic, i amb un recurs natural (públic) com és l´AIGUA els accionistes de les mútues privades cobraran més dividends. La diferÈncia amb FEDA és que els dividends de FEDA van a les aRques públiques.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts