Reportatge

La pausa de la concòrdia

El debat parlamentari sobre la proposta d’acord per les pensions va ensopegar només començar ajornant-se una setmana més. La majoria i el PS van suavitzar les posicions sobre un tema cabdal que requereix el consens per tirar-lo endavant.

La pausa de la concòrdiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les declaracions prèvies al debat parlamentari sobre la proposta d’acord de les pensions havia evidenciat el desacord del PS respecte a la fórmula de la majoria de crear una comissió de treball. El conseller socialdemòcrata Jordi Font fins i tot havia convocat en dies anteriors els mitjans de comunicació davant de la seu de la CASS per expressar les seves divergències quant a la proposta. Tot sigui dit, sobre la forma, no el fons. Ja que tothom té clar que cal abordar una reforma la qual ja fa uns quants anys que urgeix sense que la classe política hi hagi posat remei. I el primer cop que passen a l’acció, patapam. Bloqueig per falta de consens i el debat s’ajorna set dies més. Però què va passar en aquella vespertina pausa a l’hemicicle que havia de durar 20 minuts per transaccionar una esmena i que va acabar durant una hora sense que fructifiqués la seva motivació inicial?

Doncs bé, a fi de comptes, les posicions es van suavitzar i es van emplaçar a buscar un text alternatiu sobre la proposta d’acord que respectés la seva essència però que no inclogués el terme dictamen. “El dictamen era l’element central. Ara hi ha un altre plantejament amb una comissió més d’anàlisi i preparació de la documentació i després hi haurà la participació de tothom al pacte d’Estat. Abans de la pausa el pacte d’Estat estava clarament per sota de la comissió”, va comentar el president del grup parlamentari del PS, Pere López, satisfet amb els canvis que hauran de concretar la setmana vinent a través d’una esmena que ells mateixos redactaran.

“Crec que el PS va entendre que hi hauria un document que contindria el que s’ha de fer i que seria inamovible, però l’únic que volem és recollir tota la informació possible. No podem prendre decisions en una comissió de treball sense saber quina és la diagnosi. I un cop finides les compareixences d’experts llavors es crearan les taules de treball”, va subratllar el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat. Així mateix, un altre dels elements que van generar controvèrsia era el sistema de votació per majoria simple en comissió, però Enseñat va aclarir que aquest mecanisme “únicament és per elegir el president i convocar les reunions”. A més, sobre “l’ajustat calendari” del qual es queixava López, el dirigent demòcrata ja va assenyalar que serien flexibles per ampliar si cal el termini de finalització de la comissió més enllà del 15 de juliol.

En definitiva, la pausa va rescatar un fil de consens sobre el qual no demorar més la posada en marxa d’aquesta comissió, però també se’n van desprendre dos avisos per a navegants: DA va observar “por” en l’oposició pel fet de ser partícip en la presa de decisions d’un tema que de ben segur comportarà desgast polític, mentre que el PS va vendre la seva aportació com una petita victòria en senyal que no deixaran passar una coma per rendir-se al consens.

EL SIPAAG DIU QUE NO SE'LS HA INFORMAT

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag) va dir ahir en un comunicat que ningú s'hi ha posat en contacte per presentar-los la proposta d’acord per a un pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions. Des de l’organització van demanar que s’especifiqui amb quins sindicats ha parlat l’administració perquè, segons diuen, “no existeix en l’actualitat cap plataforma o agrupació que permeti parlar de sindicats de manera genèrica, sinó que cada sindicat és independent”. A més, van queixar-se que parlant amb un sindicat no es pot donar per informada la resta d’organitzacions que representen els treballadors.

tracking