x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Reportatge

La impressora d'òrgans

Des que va posar-se en marxa fa un any, el laboratori 3D de l’hospital ha permès personalitzar els tractaments d’una seixantena de pacients.
Tractaments personalitzats amb una impressora 3D

Tractaments personalitzats amb una impressora 3D

Tractaments personalitzats amb una impressora 3D

Fernando Galindo
Models anatòmics exposats a l'hospital.

Tractaments personalitzats amb una impressora 3D

Models anatòmics exposats a l'hospital.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/05/2021 a les 12:11
Sobre la taula de la sala d’actes de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’acumulaven ahir al migdia cranis envaïts per tumors, ronyons amb malformacions congènites i ossos amb fractures múltiples. Les peces, exposades al llarg del taulell de fusta com en un museu d’història natural, no provenien del dipòsit de cadàvers. Eren models a escala real d’òrgans i altres parts del cos de pacients de l’hospital. L’únic que els diferenciava de l’original és el material amb què estan fets: un plàstic flexible, fàcil de treballar i biodegradable.

Les peces exposades a la sala d’actes de l’hospital eren una mostra de la quarantena de models anatòmics desenvolupats al laboratori 3D del servei de diagnòstic per la imatge del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). El laboratori 3D va posar-se en marxa el maig de l’any passat i fins ara ha beneficiat una seixantena de persones.

La joia de la corona del laboratori és la impressora 3D amb què es recreen els òrgans dels pacients i les patologies que els assetgen. Amb aquesta plantilla els metges poden determinar amb més exactitud com ha de ser cada intervenció quirúrgica i, fins i tot, fer-ne un assaig abans d’operar el pacient. A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, de moment només s'utilitza en cirurgia renal i traumatologia.

El cap del servei de diagnòstic per la imatge del SAAS, Ángel Seara, va afirmar ahir en la roda de premsa per fer balanç del primer any de funcionament del laboratori que la impressió 3D de models anatòmics permetrà avançar en la personalització. “Els tractaments adaptats a les particularitats de cada pacient són el nou paradigma en medicina”, va explicar.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts