INFORME INTERNACIONAL

Experts asseguren en un informe de l'OMS que la pandèmia es podria haver evitat

Experts asseguren en un informe de l'OMS que la pandèmia es podria haver evitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns quants experts internacionals han afirmat que la situació humanitària viscuda per la pandèmia, que han definit com a “catàstrofe”, es podria haver evitat. Els tècnics van publicar un informe ahir en què asseguraven que es podrien haver salvat vides si els països haguessin reaccionat abans. L’expresidenta de Nova Zelanda Helen Clark, que ha estat al capdavant de l’informe encarregat per l’Organització Mundial de la Salut a petició dels estats, ha lamentat que “el febrer va ser un mes d’oportunitats perdudes perquè molts països van optar per esperar”. Els creadors de l’informe aconsellen l formació d’un “consell d’amenaces de salut global” i donar més poder i diners a l’OMS. A més, el panell d’experts, preocupat per l’accés desigual a les vacunes, reclama escalar la producció i, si això no és suficient, aixecar les patents.

Hi havia “baules febles en cada punt de la cadena” que han provocat el desastre, assegura l’informe. No obstant això, els esdeveniments es van concatenar sense que res els frenés.

“La situació en què ens trobem avui podria haver-se evitat”, assegurava la política i economista liberiana Johnson Sirleaf. “Hi ha hagut una gran quantitat d’errors, bretxes i retards en la preparació i la resposta”, va afegir.

tracking