infraestructures

El túnel de Tresponts entrarà en funcionament aquest estiu

Amb un cost de 35 milions d’euros és l’obra viària més important de Catalunya

El túnel de Tresponts entrarà en funcionament aquest estiuTERRITORI I SOSTENIBILITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada en funcionament del túnel de Tresponts, que millorarà la seguretat de la carretera C-14 entre Organyà i Montant de Tost, pateix un nou retard i no estarà a punt fins a l’estiu, tal com va confirmar Territori i Sostenibilitat. L’obra va començar a final del 2017 i el projecte fixava un termini per acabar la millora de tres anys. La crisi sanitària del coronavirus va obligar a paralitzar els treballs l’any passat i va causar un primer retard de cinc mesos i al febrer el conseller de Territori català, Damià Calvet, va assegurar durant una visita a l’Alt Urgell que el nou túnel obriria al cap de dos mesos.

L’ajuntament d’Organyà, per la seva banda, calcula que l’obra quedarà llesta de cara a final d’estiu, “pels volts del mes de setembre, tenint en compte que l’agost és un mes inhàbil”.

La reforma, amb una inversió de 35,4 milions d’euros, és a hores d’ara la més important en infraestructures viàries de la Generalitat. Fonts de la conselleria van explicar que l’ampliació de la plataforma actual de la C-14 (que passa de set a deu metres), a l’exterior del túnel, està acabada i que “les pròximes setmanes” col·locaran les dues primeres capes d’asfalt.

Dels treballs exteriors queden per realitzar les cunetes de drenatge i les senyalitzacions verticals i horitzontals. De l’ampliació del túnel ja existent queda pendent també el paviment. Del nou túnel de Tresponts, d’1,3 quilòmetres de longitud, i de les galeries d’evacuació, han estès la primera capa d’asfalt i resta pendent, indiquen, “una capa de formigó i una última capa d’asfalt”. Els dos edificis de control i de seguretat, en ambdues boques del túnel, estan acabats. Els operaris treballen aquestes setmanes a les instal·lacions interiors del nou pas subterrani (il·luminació, ventilació, mesures de protecció contra incendis i control) per després iniciar el període de prova de tots els sistemes.

La reforma de la carretera afecta un tram de tres quilòmetres de la C-14 a la part més sinuosa del congost de Tresponts, on s’ha construït el túnel. Aportarà seguretat i millorarà la mobilitat i les connexions amb l’Alt Urgell i Andorra, segons destaca la conselleria. El volum de trànsit és d’uns 6.800 vehicles al dia.

tracking