acord d'associació

Patronal i sindicats defensen mantenir la quota migratòria

Els agents econòmics traslladen que hauria de continuar com fins ara, tot vinculant residència i treball

Patronal i sindicats defensen mantenir la quota migratòriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consens pel que fa a mantenir una immigració regulada al país. Aquesta és la conclusió que s’extreu després del seminari per abordar un dels temes cabdals de l’acord d’associació amb la Unió Europea com és la lliure circulació de persones. Ahir, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va reunir en un seminari els agents econòmics del país i representants polítics per tal de parlar de l’estat de les negociacions i poder recollir el retorn respecte al tema estrella: la lliure circulació de persones entre els estats membres i associats de la Unió Europea.

“Andorra no pot acceptar tot el cabal de lliure circulació de persones que té la UE, perquè és inassumible. Són 500 milions de persones davant d’un país de poc més de 70.000”, va reflexionar el director gerent de la CEA, Iago Andreu, que va apuntar que “s’ha de buscar una fórmula similar a la que té Liechtenstein”. Andreu va afegir que “per tal que el país es pugui mantenir és molt important que la residència pugui estar lligada al treball”. No obstant això, el director gerent va recordar que “això no vol dir que Andorra no estigui oberta a la immigració, ans al contrari. Si mirem les dades som dels països amb més arribada de persones de la UE respecte a la quantitat de nacionals”, però va remarcar que “cal que es mantingui aquest control vinculat al treball”.

El control de la mobilitat va ser un punt de trobada entre patronal i sindicats. Així, el secretari general de l’USdA va comentar que “hem de veure com es pot encaixar perquè Andorra no pot assumir la lliure circulació de persones”. No obstant això, Ubach va apuntar que “s’ha de protegir el país”, però que cal “garantir que hi hagi una lliure competència i que no estigui tot en mans de quatre empreses. És clau trobar aquest encaix”, va dir.

Discrepàncies en la informació

Un dels punts, però, en què sindicats i patronal no coincideixen es sobre la informació que estan rebent del Govern pel que fa a les negociacions. Així doncs, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va manifestar que “nosaltres no ens podem posicionar en la negociació perquè el Govern no ens ha fet arribar tota la informació que li hem demanat. I són acords complexos que no es poden valorar amb lleugeresa”.

Per contra, Andreu va “agrair” que Riba “estigui realitzant aquestes trobades per tal de traslladar la informació”, i va destacar que “no és pas senzill el que s’està negociant”. En una línia similar es va expressar el president suplent del grup parlamentari liberal, Marc Magallon, que va dir que creu “que aquesta reunió ha anat molt bé per tal de poder esvair dubtes i que es puguin posar diferents opinions en comú”. Magallon va expressar que “una part de les negociacions de l’acord d’associació se centrarà a aconseguir fer entendre a la UE les particularitats d’Andorra”, ja que “no tot el que és bo per als 500 milions de persones de la Unió Europea ha de ser bo per al Principat, i viceversa”.

Precisament, el dels llocs de treball al país és un dels temes que tenen una repercussió més directa amb la lliure circulació de persones. “Si s’obre del tot el moviment migratori pot acabar repercutint que hi hagi pitjors llocs de treball”, va apuntar Ubach. Un punt en el qual va coincidir el director gerent de la CEA, que va manifestar que “els controls en immigració són importants per tal que es puguin garantir els llocs de treball”.

Andreu va anar més enllà i va parlar de la pervivència de l’actual model de seguretat social i va recordar que “una lliure circulació, sense anar vinculada al treball, és inassumible amb el model que té Andorra”. A més a més, el director gerent de la Confederació Empresarial va apuntar la importància que hi pugui haver cert consens entre els agents econòmics. Una situació que també va valorar Magallon, que s’hi va referir directament en afirmar que “si anem a negociar amb la UE amb una posició comuna serem més forts”, i va afegir que “aquestes trobades són importants per tal que el document tècnic que surti pugui tenir un ampli consens i fins i tot, si és possible, aconseguir unanimitat”.

tracking