energia

Construir un parc eòlic al pic del Maià costaria uns 30 milions d'euros

El projecte encara està en fase d’estudis i per definir però seria molt rellevant en la producció

Construir un parc eòlic al pic del Maià costaria uns 30 milions d'eurosFEDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El novembre de l’any passat FEDA va instal·lar al pic del Maià un màstil de mesures per comprovar la viabilitat de construir-hi un parc eòlic. De fet, i tal i com precisa el director general de la companyia elèctrica, Albert Moles, ja se n’havien fet aproximacions fa anys amb uns resultats que constaten el potencial de la zona per col·locar-hi molins generadors d’energia i ara s’hi ha volgut aprofundir durant un any per acabar de definir i dimensionar el projecte. Una iniciativa d’envergadura perquè un cop sigui realitat seria la segona infraestructura amb més capacitat de producció d’energia del país després de la central hidroelèctrica, que representa entre el 15 i el 18% de l’electricitat que consumeix Andorra. Podria produir, apunta Moles, “gairebé la meitat del que estem fent a la central hidroelèctrica”.

“És un projecte important, que a més aportaria energia molt estable i més a l’hivern, que al final és quan l’energia és més cara”, afegeix. És encara una proposta per articular així que Moles assenyala que la previsió d’inversió se situaria al voltant dels 30 milions d’euros però que tot depèn de la definició final del projecte que ha d’aclarir qüestions tan rellevants com ara quants molins s’hi acaben instal·lant. Serà, en tot cas, va afegir Moles una quantitat que es pot situar entre les cinc i les set màquines. En relació a la ubicació, el director de FEDA va indicar que, a més, garanteix un impacte visual “molt limitat”.

Els diferents rols

FEDA té entre mans també la instal·lació de plaques solars a Grau Roig. Aquest és un projecte molt menor però “per a nosaltres té molt valor perquè és un projecte replicable” per part d’inversors privats que puguin estar-hi interessats. “És un projecte equivalent a un camp de futbol i projectes d’un camp de futbol o de mig camp se’n poden fer molts”. Així que la voluntat d’aquesta inversió –que ronda els 700.000 euros malgrat que és una altra previsió ja que encara s’està elaborant el projecte– és esdevenir també la constatació del funcionament d’una instal·lació d’aquestes característiques i poder tenir, a més, un rol d’acompanyament als futurs inversos que hi puguin estar interessats.

Moles remarca la rellevància que hi hagi una “visió sistèmica global de tots els projectes” que puguin endegar-se per garantir els reptes futurs que té el Principat en l’àmbit energètic: guanyar en autonomia en la producció per minimitzar la dependència dels veïns i fer-ho amb sistemes més respectuosos amb el medi ambient. En aquest sentit, el director de la companyia hidroelèctrica recorda que ja ha entrat inversió privada en l’àmbit energètic amb projectes com les minicentrals hidroelèctriques de les mútues (la d’Arcalís i ara ja també la d’Aixovall). “El Govern ja ha impulsat aquest tipus de concessió, no cal que hi estigui FEDA”, apunta Moles, que afegeix, però, la rellevància que l’empresa pública exerceixi el rol que garanteixi la competitivitat dels preus per a les empreses i per als ciutadans, perquè puguin cobrir les necessitats essencials amb tarifes que no suposin un daltabaix en l’economia domèstica. També apunta que els projectes de FEDA esdevinguin un pol de creixement per a determinats sectors i cita el projecte de xarxa de calor al Pas de la Casa, que incorpora la biomassa i que, per tant, pot afavorir a impulsar activitats relacionades amb aquesta energia renovable. Sobre aquest projecte en concret, Moles indica que es podria començar a executar o enguany o a principis del que ve.

L’acord amb EDF

El que encara està pendent de materialitzar és l’entrada de capital de Dalkia, filial de la companyia francesa EDF, a la societat impulsada per FEDA per gestionar tots els projectes de xarxa de calor sota l’etiqueta FEDA Ecoterm. Moles va assenyalar que hi ha hagut “molt suport” per qüestions tècniques –entre els acords subscrits hi havia també el d’assessorament– però que la participació de Dalkia amb un 10% de la societat andorrana encara està per concretar. La pandèmia no ha beneficiat l’agilització dels terminis però tampoc la ingent quantitat de feina que s’ha hagut d’assumir i amb les noves condicions marcades per la crisi sanitària com ara el teletreball, apunta Moles. “La voluntat hi és, ens han ajudat molt, tant ells com nosaltres estem buscant aquesta introducció, tot i que és una part petita, estem parlant d’un 10%”.

L'INTERÈS PER LES XARXES DE CALOR SUPERA LES EXPECTATIVES

Les xarxes de calor són una de les grans apostes de FEDA que va néixer amb la planta de cogeneració de Soldeu i ara està immersa en la d’Andorra la Vella, que ja abasteix els Serradells i la presó i que de manera imminent afegirà la zona de la Baixada del Molí i el Prat del Rull. L’interès dels usuaris per aquesta nova calefacció urbana ha superat les expectatives. La de Soldeu ( i que també arriba al Tarter) abasteix l’equivalent a 1.300 llars i, a Andorra la Vella, malgrat que la previsió aquest 2021 era arribar a l’equivalent a 200 llars, se n’acabarà abastint 600 a final d’aquest any. En paral·lel es treballa els projectes del Pas i d’Escaldes, que és de menor envergadura, i que podria enllestir-se a final d’aquest 2021.

tracking