x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
renda

Canillo vol incentivar el canvi de pisos turístics a immobles de lloguer

La voluntat de la corporació és traspassar una part del parc d’immobles a arrendament a través de beneficis fiscals o econòmics
Vista aèria d'habitatges al Tarter, Canillo.

Canillo donarà incentius per posar pisos turístics a lloguer

Vista aèria d'habitatges al Tarter, Canillo.

ARXIU
Actualitzada 09/05/2021 a les 11:29
El comú de Canillo aposta per donar incentius econòmics o fiscals als propietaris d’apartaments turístics que cedeixin els immobles per a lloguer residencial. Ho va manifestar el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, qui va assenyalar que la corporació no es pot permetre rebaixar més el percentatge de cessió més enllà del 10%, xifra en la qual se situa actualment.

“Nosaltres tenim poc terreny edificable, el sòl públic de Canillo està en cotes molt altes i per aquest motiu se’ns fa complicat poder disminuir el percentatge, ja que ens interessa la part de parcel·la que se’ns transfereix”, va indicar.

Així doncs, Camp va afirmar que la parròquia compta amb molts apartaments d’ús turístic i que el fet de transferir una part del parc podria ser beneficiós per tothom. D’aquesta manera, va explicar que en temporada alta els allotjaments “tenen una molta bona oferta”, però va matisar que “en certes èpoques de l’any es troben buits”, per la qual cosa va considerar que el canvi de modalitat d’alguns pisos podria “equilibrar l’oferta i la demanda”. La voluntat del cònsol és reunir els propietaris i operadors dels immobles en els pròxims mesos “per aprofitar la temporada baixa i plantejar-los l’opció”.

El cònsol també va comentar que el comú està treballant en un nou pla urbanístic per evitar la sobreedificació a la parròquia. En aquest sentit, va reafirmar que la solució per la problemàtica del lloguer “no passa per seguir construint i edificant el país”, sinó per buscar les tècniques i estratègies “que tinguem al nostre abast per trobar una resposta adient a la situació que viu Andorra actualment”. “Al final el que importa és trobar una solució i la fórmula dependrà de cada parròquia i de l’espai que tingui”.

Reflexió a mitjà i llarg termini
Els cònsols majors de Sant Julià de Lòria i d’Escaldes, Josep Majoral i Rosa Gili, van manifestar que encara que actualment el problema de l’habitatge sigui un fet palès, en les propostes del Govern “hi manca una reflexió més profunda sobre la necessitat real a mitjà i llarg termini”. El mandatari lauredià va expressar que seria necessari elaborar un full de ruta en referència a com es preveu que evoluciona el creixement de la població en els pròxims mesos i anys. “Estem en una pandèmia que comporta afectacions en l’àmbit econòmic i que no sabem quina repercussió tindrà en les migracions de població”, va dir. I va afegir que en aquests moments “el país no es pot permetre crear una gran bombolla d’habitatges de lloguer a un preu assequible i que un cop els haguem construït, ens en sobrin perquè la gent s’ha quedat sense feina i han hagut d’abandonar el país”.


A més, va asseverar que la corporació té “molt poc” terreny propi, ja que “només disposem de la parcel·la davant del comú, on ens plantegem la creació de la residència universitària”. I va assenyalar que “tampoc ens podem permetre abaixar la cessió al 0%” perquè “una part important dels nostres ingressos provenen del percentatge i hauríem de veure com sustentar el funcionament comunal”.


En la mateixa línia es va pronunciar Gili, qui va assenyalar que “abans de plantejar-nos seguir incrementant el nombre d’edificis al país, potser seria interessant que l’executiu abordés la qüestió dels pisos buits que tenim”. La cònsol va exposar que el problema de l’habitatge no només rau en el fet que hi hagi poca oferta, sinó que “els sous de la gent estan molt desfasats en relació amb el preu de venda i lloguer”.


Un problema de país

Conxita Marsol, la mandatària de la capital, va valorar que “el problema de l’habitatge ha de ser un projecte de país liderat pel Govern”. Així doncs, va apuntar que la corporació “ja ha fet el que havia de fer” i va recordar que van reduir el percentatge de cessió del 15 al 7% i que han cedit un terreny per un valor de deu milions d’euros al Govern per fer pisos socials. Altrament, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va afirmar que “estem oberts a col·laborar a trobar una solució eficaç per al problema”, però va exposar que també cal analitzar si les propostes actuals són “factibles”. Val a recordar que els únics comuns que han rebaixat el percentatge de cessió a zero per incentivar la construcció de pisos de lloguer a un preu assequible són la Massana i Encamp.
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts