x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
justícia

La Fiscalia d'Espanya vol nou anys de presó per a Jordi Pujol pels diners a Andorra

El ministeri públic en vol 29 per al primogènit i entre vuit i catorze per a la resta de la família
Pere Pujol Ferrusola i el seu advocat, el juliol passat a Andorra.

La Fiscalia d'Espanya vol nou anys de presó per a Jordi Pujol pels diners a Andorra

Pere Pujol Ferrusola i el seu advocat, el juliol passat a Andorra.

Fernando Galindo
Actualitzada 08/05/2021 a les 12:03
La Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola demanarà nou anys de presó per a l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, per delictes d’associació il·lícita i blanqueig de capitals, i entre 8 i 29 per als seus set fills i per a la dona del seu primogènit, Mercè Gironès, pels diners que la família tenia a Andorra. En concret, segons l’escrit de qualificació presentat ahir pel ministeri públic, són peticions de 29 anys de presó per a Jordi Pujol Ferrusola, 17 per a Mercè Gironès, 14 per a Josep, i vuit per a Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta. També demana cinc anys de presó per als deu empresaris investigats.
La pena més elevada és per al primogènit dels Pujol Ferrusola, Jordi, per a qui anticorrupció demana 29 anys per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental, delictes contra la Hisenda Pública en cinc exercicis (2007, 2008, 2009, 2010 i 2012) i frustració d’execució. També demana penes de multa.

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley està acusat d’associació il·lícita i blanqueig de capitals. Per aquest últim delicte, fixa una multa per a tots ells que supera els 38,7 milions d’euros als quals cal sumar altres quantitats milionàries en altres divises. A més, també imposa pena de multa per associació il·lícita, de 24 mesos a raó de 200 euros. Són multes que es poden substituir amb més presó en cas d’impagament.

La segona pena més elevada és per a Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, per a qui la Fiscalia demana 17 anys de presó per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental, delicte contra la Hisenda Pública en un exercici, el 2012, i frustració d’execució. Per a Josep Pujol Ferrusola la Fiscalia sol·licita 14 anys de presó per associació il·lícita, blanqueig de capitals, falsedat documental i delicte contra la Hisenda Pública en un exercici, el del 2010. Per a tots dos també demana penes de multa.

Pel que fa a Pere, Oleguer, Oriol, Mireia i Marta Pujol Ferrusola, la Fiscalia vol vuit anys de presó per a cadascun per associació il·lícita i blanqueig de capitals.

Diners al Principat
Al seu escrit, la Fiscalia sosté que tota la família Pujol va actuar conjuntament com a mínim des del 1991 per ocultar una “quantitat ingent de diners a Andorra producte de l’afavoriment a determinats empresaris perquè resultessin adjudicataris de diversos concursos públics de l’administració pública catalana”.


Segons el ministeri públic espanyol, l’expresident va acordar amb la seva dona, Marta Ferrusola, que els fons procedents de l’activitat “il·lícita” dels anys anteriors “es distribuïssin en comptes oberts a nom d’ella i dels seus fills” a una entitat bancària andorrana.


El relat assegura que Jordi Pujol Soley i la seva dona també van acordar que el seu primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, gestionés aquests fons “i s’ocupés de distribuir-los amb la resta de membres de la família”.


Xarxa de clientelisme

Respecte a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, assegura que va aprofitar la seva posició política “per teixir una xarxa de clientelisme” que permetia que el mateix Pujol i determinats empresaris afins a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) “es repartissin els beneficis procedents de concursos públics que depenien de diverses administracions catalanes sota el control de CDC”.

El patrimoni que n’obtenien, segons la Fiscalia, “va ser ocultat a hisenda” i va aflorar després “mitjançant operacions sistemàtiques de blanqueig on van intervenir els membres de la família de manera coordinada al llarg de molts anys”.
Els dos pares dirigien “operacions d’ocultament i aflorament”, sosté, i Jordi Pujol Ferrusola, la seva dona, Mercè Gironès, i Josep Pujol “gestionaven els beneficis”.

En aquest sentit, sosté que la mecànica per ocultar i fer aflorar els fons passava per la creació de “nombroses societats domiciliades a paradisos fiscals, comptes oberts a nom de terceres persones i múltiples transferències i ingressos en efectiu” que van permetre “repartir els fons il·lícits i disposar-ne mitjançant càrrecs als seus comptes d’Andorra”.
 
MARTA FERRUSOLA NO SERÀ JUTJADA
La dona de l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol no serà jutjada pels diners que la família tenia a Andorra per motius de salut. La Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola, segons l’escrit de qualificació del cas, no demana cap condemna per a la dona de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, després que el jutge Santiago Pedraz hagi arxivat la causa contra ella per motius de salut. Ho va fer després d’un examen mèdic que va demostrar que Ferrusola pateix demència. La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat aquestes actuacions per poder incapacitar-la.
Etiquetes
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts