x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
seguretat social

La CASS es prepara per quan hagi d'usar el fons per pagar pensions

S’està treballant en una doble estratègia de gestió dels diners per garantir la liquiditat d’una part quan
es faci necessari utilitzar les reserves
Jordi Cinca durant la compareixença al Consell General.

La CASS es prepara per usar el fons per pagar les pensions

Jordi Cinca durant la compareixença al Consell General.

Fernando Galindo
La CASS es prepara per usar el fons per pagar les pensions

La CASS es prepara per usar el fons per pagar les pensions

La CASS es prepara per usar el fons per pagar les pensions

Actualitzada 08/05/2021 a les 12:06
“Estem a les portes que els ingressos per cotitzacions no siguin suficients i haurem d’usar el propi fons per complementar les pensions”, va advertir ahir el president de la comissió gestora del fons de pensions, Jordi Cinca, durant la compareixença al Consell per presentar el resultat de l’exercici del 2020. Un moment que el darrer estudi actuarial situa d’aquí a tres anys, el 2024, tot i que Cinca va insistir que “l’important no és l’any, és la tendència inequívoca” cap a aquest horitzó de necessitar els estalvis de la caixa (que a 31 de desembre de l’any passat eren de 1.462 milions d’euros) per pagar les prestacions. Cinca ho va fer palès per insistir que “cada vegada hi som més a prop” i, per tant, “és més urgent” abordar una reforma que garanteixi el sistema. Però també va anunciar que davant de la proximitat d’aquest canvi de tendència, els responsables de gestió del fons estan abordant canvis que consistiran en una doble estratègia amb els diners. Per a una part del fons, la que es pugui necessitar en el més breu termini, es planteja una estratègia més conservadora, que garanteixi aquesta liquiditat. L’altra es tractaria sota la premissa que no caldrà fer-ne ús fins a mitjà o llarg termini. Els canvis els ha de validar el consell d’administració.

Sobre les accions a emprendre, Cinca va apuntar que no hi ha una recepta única. I ho va exemplificar amb l’impacte que tindrien mesures que s’han posat sobre la taula: un increment de la cotització de sis punts en sis anys, del 12% actual a un 18%, representaria allargar la vida al fons cinc anys, i ampliar l’edat de jubilació dels 65 als 67, quatre anys. La combinació d’aquestes mesures amb d’altres com aplicar el coeficient reductor a tots els punts adquirits suposarien onze anys de marge.

El treball encetat
Cinca va manifestar que l’arrel del problema és que pràcticament no s’ha tocat el plantejament del sistema, que es va crear fa 53 anys, i planificat amb una àmplia base de cotitzants que compensés amb escreix els jubilats. Ara l’escenari és ben diferent i Cinca, a títol personal, va apuntar una reforma profunda cap a un model mixt que combini una part de capitalització (el cotitzant recupera els diners que ha anat posant) i un altre que respecti la filosofia de sistema públic de manera que els que han tingut salaris més alts i han cotitzat més acabarien percebent menys per afavorir els que han cobrat i cotitzat menys. A més, va demanar un debat assossegat i fent pedagogia a la població.


Al seu torn, el ministre de Finances, Eric Jover, va admetre que “és ineludible” que les cotitzacions a la CASS s’hagin d’incrementar a “mitjà termini”. El ministre va assegurar que “som conscients del problema” i que el compromís del Govern és trobar les solucions”, recordant també la iniciativa dels grups de la majoria per abordar la reforma.

 
FONT ALERTA DEL DÈFICIT SANITARI
Ha estat un any marcat per la Covid en l’àmbit sanitari, de manera que s’han frenat algunes despeses però el virus n’ha fet disparar d’altres. El resultat és que el dèficit sanitari ha estat de 38,5 milions, una situació recurrent els últims anys sobre la qual va tornar a alertar el president de la CASS, Albert Font, que va protagonitzar l’altra part de la compareixença legislativa. Tot deixant clar que el 2020 té unes connotacions diferents per la pandèmia, Font sí que va tornar a alertar que si bé és cert que l’envelliment de la població afecta sobre un major ús dels recursos sanitaris, no se li pot atribuir tota la culpa del dèficit. Amb cautela perquè hi ha el factor pandèmia, el president de la CASS va alertar del creixement d’actes mèdics en l’àmbit de la medicina general i en el fet que han crescut les analítiques o d’altres proves reemborsades.
  • #31 Juan Antonio del Pino Corredera
    (11/05/21 21:58)

    Cuan es el costo real Dels carrecs de aquesta entitat que paguem tan traballadors com empresaris?
    I cuan está tot tan informatizat, es necesita tan personal?

    Respondre
  • #30 Lol
    (09/05/21 16:12)

    El llop de Padern va dir..
    Gens fiable ! Hi ha dubtes i queden pendents actuacions dubtoses ! No hi ha fum sense foc !! Jo, no tinc confiança en ell ! Em fixo molt en la mirada ! La seva no és neta ! Quan era ministre, vaig veure comportaments que no eren dignes del càrrec que ocupava ! Doncs, tinc dubtes !!!!!! 

    Respondre
  • #29 El llop de Padern
    (09/05/21 11:39)

    A mi el que mes em preocupa és la persona que està al capdavant d'això. El Cinca no és fiable

    Respondre
  • #28 Pepet
    (08/05/21 21:22)

    Pues si a mi me abonasen todo lo que he cotizado entregaba hasta la residencia y me comprometía a no acercarme a menos de 300 km de Andorra
    Mi madre cotizó 41 años para morirse cuando le faltaban 7 meses para jubilarse y mi padre parecido
    La cass y sus normas podrían desaparecer 

    Respondre
  • #27 Jaja
    (08/05/21 20:37)

    Pregunta retòrica va dir..
    La pregunta es equivocada:
    No paguem, ens obliguen a pagar a la CASS. Jo no vull pagar ja que sé que és un pou sense fons

    Respondre
  • #26 MARKLIN2
    (08/05/21 19:12)

    RESUM PER TOTHOM -EL POBLEMA SON LAS PENSIONS DELS CIUTADANTS DE 1@ ,QUE SON ELS QUE LA PADRINA ELS COTISAVA LA CLASE-C-, LA RESTA SON PENSIONS MOLT MINSAS, PER AIXO ARA LAS CLASES POLITICAS VAN TAN "ASBUJARADAS".

    Respondre
  • #25 Karlitos
    (08/05/21 19:12)

    El primer que heu de fer és fer un inventari de les inversions fora d'Andorra, si estan ben fetes, si hi ha beneficis o pèrdues, qui les faci i si donen o donen negatius que el govern d'Andorra pagarà per dues raons, la primera perquè obliga els treballadors a descomptar dels seus salaris i després perquè els salaris dels que treballen a la CASS estan avalats per aquest i pels governs anteriors......

    Respondre
  • #24 Diamonds
    (08/05/21 14:07)

    Quina credibilitat te Cinca? És com posar a un gat a la cura d'uns ratolins.

    Respondre
  • #23 Pregunta retòrica
    (08/05/21 13:48)

    Perquè paguem a la Cass si no tenim garanties de percebre la jubilació?

    Respondre
  • #22 Ando
    (08/05/21 12:21)

    A més de fer accions com pujar l'edat de cotització, pujar els mesos per a tornar capitals de jubilació, pujar a 15 anys per a cobrar una pensió i limitar el màxim de pensió a 2'5 vegades el salari mínim com les d'invalidesa entre d'altres; potser es pot fer un pool d'entitats i societats públiques per a que els beneficis d'unes vagin a suportar el déficit d'altres, és a dir, que els beneficis de Feda i Andorra Telecom (com societats úniques i públiques), ajudin a paliar el tema de pensions de la Cass. I si de cas, aquest increment de cotització extra que es demana que sigui voluntari i que vagi a un fons extern que no depengui de la Cass.

    Respondre
Veure’n més
31
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts