finances

La capacitat de finançament exterior d'Andorra el 2019 era de 507 milions

Galabert diu que la xifra suposa un 18% del PIB i mostra “la seriositat financera del país”

La capacitat de finançament exterior d'Andorra el 2019 era de 507 milionsSFGA / J. A. VILADOR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capacitat de finançament internacional d’Andorra el 2019 va ser de més de 507 milions d’euros. Ho van afirmar ahir en roda de premsa el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, i el director del departament d’Estadística, Joan Soler, que van presentar per primera vegada l’estadística de la balança de pagaments al país, un estudi que “permet reforçar el coneixement al detall sobre les relacions econòmiques que el Principat manté amb la resta del món” i que mostra “la seriositat financera i econòmica del país”. Així doncs, van asseverar que la xifra representa un 18% del PIB nacional. “El fet de poder disposar d’aquesta estadística ha estat una mostra de cara als inversors internacionals per fer confiança al nostre país i també envers les agències de ràting, les quals disposen d’un element més per valorar l’estat de la nostra economia”, va manifestar Galabert.

El secretari d’Estat va apuntar que el Govern va dur a terme l’estadística per tenir-la enllestida abans de l’entrada al Fons Monetari Internacional (FMI). I va exposar que l’entitat ha col·laborat en la creació de la balança andorrana, supervisant i validant les fonts d’informació, els tractaments i els resultats. Entrant al detall dels resultats, Soler va assenyalar que se’n desprèn que el compte corrent de la balança de pagaments representa 507,61 milions d’euros. En aquest sentit, la partida de béns i serveis representa el 53%, amb un saldo de 270,48 milions d’euros, mentre que la renda primària i la renda secundària representen el 54% i el -7%, respectivament, amb saldos de 274,42 milions i de -37,29 milions.

Pel que fa al compte financer, aquest equival a 509,2 milions d’euros per a l’any 2019. La inversió directa té un saldo negatiu de 286,12 milions d’euros, que significa que el país té contrets uns passius envers la resta del món, ja que actualment Andorra és un país captador d’inversió estrangera. El saldo de les inversions en cartera és de 83,75 milions d’euros i el de les altres inversions s’eleva fins a 711,60 milions.

Amb tot, Galabert va esclarir que les xifres representen que “durant el 2019 van entrar més diners dels que van sortir”. Així mateix, si es comparen els resultats en l’àmbit mundial, situen el Principat “dins d’aquell grup de països que mostren un superàvit de la seva balança”. A escala europea “la posició d’Andorra és clarament de superàvit”, ja que el següent país rere el Principat, Suïssa, mostra un percentatge del 12% del PIB, Malta un 10% i Espanya un 2%.

Quant a l’afectació de la crisi econòmica a la balança de pagaments del 2020, Soler va manifestar que “l’aturada econòmica del 2020 només pot comportar una disminució dels fluxos d’intercanvi actuals”, la qual cosa suposarà una disminució de la capacitat de finançament que tenia Andorra el 2019.

FINANCES BUSCA AUGMENTAR LES RESERVES FORA DEL PRINCIPAT

El ministeri de Finances està treballant per tal de poder aconseguir noves vies per tal de consolidar més reserves a l’estranger. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en les declaracions que va realitzar en sortir de rebre la primera dosi de vacunació a l’antiga plaça de braus. “Estem treballant per veure quines poden ser les millors opcions per a les reserves fora del país i fer-ho sense incrementar els deutes associats”, va dir el ministre. Cal tenir en compte que a dia d’avui Andorra compta amb reserves fora del país que equivalen al 2% del PIB, fruit dels dipòsits que es van realitzar per l’entrada a l’FMI. El Fons Monetari recomana arribar fins al 12%, una tasca que “ja s’està estudiant des de Finances”. A més a més, Jover va dir que “aquestes reserves que ja tenim són un altre benefici de ser a l’FMI”.

tracking