x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Lluita contra el contraban

Proposta de llei a França per reduir a dos paquets la franquícia del tabac

La proposició també pretén que els fabricants només puguin subministrar als països limítrofs amb el veí del nord allò que consumeixen internament
Agents de la duana francesa controlen un vehicle amb més tabac del permés

Tabac duana baladra porta duana douane frança comís

Agents de la duana francesa controlen un vehicle amb més tabac del permés

Fernando Galindo
Actualitzada 06/05/2021 a les 12:51
La lluita contra el contraban de tabac a França tornarà a posar Andorra en el punt de mira de l’Assemblea Nacional si el parlament admet la proposició de llei del diputat de la Unió dels Demòcrates i dels Ecologistes François-Michael Lambert, que té com a objectiu evitar que els fabricants subministrin als països limítrofs amb el veí del nord més producte del que es consumeix directament. El text assenyala directament el Principat, ja que s’hi assegura que Andorra rep un “subministrament excessiu” de tabac per part dels fabricants. La proposta, que va ser registrada dimarts a la presidència de l’Assemblea Nacional, torna a posar sobre la taula la reducció de la franquícia al tabac i se suggereix als legisladors que facin els canvis necessaris perquè només es puguin entrar a França dos paquets per persona i no els quinze que es permeten ara.

La proposició, si fos aprovada per l’Assemblea Nacional, pretén implementar el protocol per combatre el comerç il·lícit de tabac de l’Organització Mundial de la Salut, que va ser ratificat el 2018 per la Unió Europea (UE), França i una seixantena més de parts, que preveu l’establiment de quotes de lliurament de tabac específiques per país per evitar que els fabricants siguin partícips del contraban.

I és que el text indica que “al contrari del que es creu, aquest comerç paral·lel no està format per cigarrets falsificats i tampoc en són víctimes els fabricants de tabac. La gran part d’aquest comerç paral·lel es compon de cigarrets reals, fabricats i comercialitzats pels mateixos fabricants de tabac”. I denuncia que “l’objectiu dels fabricants de tabac és promoure la circulació de tabac de baix cost per soscavar les polítiques de salut pública basades en l’alta imposició dels productes del tabac”.

Andorra i els fabricants
El diputat indica que a França es fumen uns 55.000 milions de cigarretes cada any; però que d’aquestes, entre 15.000 i 18.000 milions provenen de l’estranger. Afegeix que el tabac que es compra fora de la xarxa d’estancs arriba a França de dues maneres.

Una meitat prové de cigarretes que es compren als països de l’Europa de l’Est, especialment on els proveïdors tenen les fàbriques (Ucraïna, Kosovo, Bulgària o Bielorússia) i on els impostos són extremament baixos.

L’altra meitat prové de compres transfrontereres, ja que els fabricants de tabac “subministren en excés” els venedors de tabac dels països limítrofs amb França (Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Espanya i Andorra) per subministrar els fumadors gals. I posa com a exemple Andorra, “on el consum intern és de 120 milions de cigarretes cada any i els fabricants de tabac hi lliuren 850 milions”.

La proposició vol que es puguin controlar les vendes que els fabricants fan als seus clients per garantir que les quantitats siguin proporcionals a la demanda d’aquests productes al mercat on es pretén vendre o utilitzar. També es vol garantir que subministrin productes de tabac o equips de fabricació només en quantitats proporcionals a la demanda d’aquests productes al mercat on s’han de vendre o utilitzar.
El sistema es vol que sigui adoptat per la Unió Europea i que cada estat fixi l’1 de gener de cada any i per marca la quantitat de tabac que vol posar a disposició dels seus consumidors a través de la seva xarxa oficial de vendes. Aquesta quantitat pot variar cada any sense poder superar mai el 5% de la quantitat teòrica de tabac necessària, actualitzada cada any d’acord amb el consum real registrat l’any anterior.


Punt específic per al Principat

El fet que Andorra no sigui un país membre de la UE també es reflecteix al text de la proposició. Com que el Principat no forma part de la UE i no ha ratificat el protocol de l’OMS, “aquesta nova legislació no s’hi pot imposar directament”, s’indica. “Suggerim que els governs francès i espa­nyol, que són els més afectats, facin força sobre la UE perquè Andorra accepti aplicar la quota anual de 120 milions de cigarretes de consum intern”, assenyala la proposta de llei, per afegir que “en cas de de negativa s’hauria d’adoptar un mecanisme específic d’obligatorietat per protegir el nostre país del subministrament excessiu de tabac practicat a Andorra pels fabricants”.

El text recorda que ara, en virtut de l’acord en forma d’intercanvi de cartes entre la Comunitat Econòmica Europea i el Principat del 28 de juny del 1990, és possible per a qualsevol persona tornar d’Andorra amb 300 cigarretes, 150 cigars (de menys de 3 grams per peça) o 75 cigars (de més de 3 grams per peça) o 400 grams de tabac per a pipa. “Proposem dividir aquestes quantitats per deu i que estigui prohibit a tothom major de 18 anys tornar d’Andorra amb més de 40 cigarretes o 15 cigars (de menys de 3 grams per peça) o 7 cigars (de més de 3 grams per peça) o 40 grams de tabac per a pipa”.
Segons Lambert, l’aplicació del projecte de llei permetria assecar la font del comerç paral·lel de tabac; recuperar cada any 5.000 milions d’euros d’ingressos fiscals perduts a França i 17.000 milions a la UE; retornar 400 milions d’euros anuals de facturació addicional als 24.000 estancs francesos, i reduir el consum.
Veure’n més
16
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts