Internacional

Espanya reprèn diumenge limitacions d'horaris i aforaments

Espanya reprèn diumenge limitacions d'horaris i aforamentsEFE / ZIPI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restriccions que imperaven abans de la declaració de l’últim estat d’alarma, com ara delimitar horaris a l’hostaleria i establiments comercials, el tancament de l’oci nocturn o la prohibició de fumar al carrer sense distància de seguretat tornaran a estar vigents a partir del 9 de maig a Espanya.

Així ho va explicar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, al final del consell interterritorial del sistema nacional de salut, en la qual va insistir que l’estat d’alarma, conforme apareix regulat a la Constitució espanyola, està previst “per a situacions excepcionals, no perquè romangui sine die en el temps”.

Així, la ministra va exposar que en el consell interterritorial s’han repassat actuacions coordinades adoptades per aquest òrgan que continuen vigents una vegada que decaigui l’estat d’alarma, en concret les aprovades entre l’agost i l’octubre, i va recordar que es refereixen a restriccions que poden adoptar les comunitats autònomes, com ara delimitar horaris comercials o d’oci nocturn.

D’aquesta manera, el govern espanyol entén que les comunitats disposen d’eines que els proporciona la legislació ordinària per contenir el virus, a les quals se suma el reial decret aprovat dimarts pel consell de ministres, que els permet recórrer en cassació al Tribunal Suprem les resolucions dels tribunals superiors de justícia. “Són suficients per mantenir el virus a ratlla”, va emfatitzar la ministra de Sanitat, qui va recordar que les autonomies no han estat sempre sota el paraigua de l’estat d’alarma i han anat prenent decisions que en la seva majoria han anat ratificant els respectius Tribunals Superiors de Justícia.

Finalment, ara, amb el reial decret espanyol, i davant la possibilitat que s’obri una nova disparitat de criteris per part dels jutges, serà el Tribunal Suprem l’organisme judicial encarregat de tenir l’última paraula i així poder unificar la doctrina sobre aquesta qüestió.

tracking