Pisos

La majoria vol l'Institut de l'Habitatge a l'estiu

La majoria vol l'Institut de l'Habitatge a l'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió legislativa d’Afers Socials ja ha començat a treballar la llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge. Entre d’altres qüestions, l’organisme ha de permetre recopilar la informació de la qual disposen els comuns sobre els contractes de lloguer per determinar, juntament amb d’altres variants, quin és el preu assequible i a partir d’aquí decidir quines actuacions cal fer. Segons van indicar ahir des de la majoria, la voluntat és treballar a bon ritme el text, que té diverses esmenes presentades pels grups parlamentaris, per tal que pugui ser votada en aquest període de sessions, és a dir, com a molt tard a principi de juliol.

Des de la majoria asseguren que un cop el text ja estigui aprovat, la recopilació de dades serà molt ràpida perquè la majoria de comuns ja disposen d’aquesta informació. Fins ara, però, aquesta qüestió és competència dels comuns i és necessària l’aprovació de la llei perquè pugui ser-ho del Govern. Això ha de permetre fixar quin és el preu referencial per parròquies i zones i també per altres característiques, com ara l’any de construcció o si l’edifici ha estat reformat. Així mateix, juntament amb el treball que es fa a la taula nacional de l’habitatge, es vol establir quin ha de ser el preu raonable d’un lloguer segons una família tipus tenint en compte també variants com el salari mínim i el mitjà.

Una de les mesures que es plantegen, tot i que caldrà acabar de determinar un cop es disposi de tota la informació, és donar incentius fiscals a aquells promotors que es comprometin a destinar els pisos a lloguer a un preu assequible durant un període de temps determinat.

Gairebé un centenar d’esmenes

Els grups parlamentaris han presentat gairebé un centenar d’esmenes al text legislatiu. En concret, Demòcrates per Andorra n’ha presentat 17, tot i que segons els membres del grup la majoria són de caràcter tècnic i per tant no introdueixen modificacions significatives al text inicial. El PS n’ha presentat 28, després que l’esmena a la totalitat que van presentar fos tombada a la sessió parlamentària de la setmana passada amb 17 vots en contra. Finalment, terceravia ha presentat fins a 49 esmenes.

tracking