L'hospital va tenir 635 ingressats per Covid el 2020

El SAAS va notificar una ocupació màxima de 65 llits amb persones contagiades pel virus

L'hospital va tenir 635 ingressats per Covid el 2020Ferna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El SAAS va informar ahir a través d’un comunicat que el nombre d’ingressats per Covid-19 durant el 2020 va ascendir a un total de 635 casos –482 que es van registrar a la planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i 153 a les noves plantes d’hospitalització geriàtrica que va habilitar El Cedre–.

De fet, l’esclat de la pandèmia a inici del març del 2020 va provocar una sèrie de canvis pel que fa a l’estructura assistencial del SAAS. En aquest sentit, els canvis organitzatius més significatius van consistir en l’adaptació de vàries plantes d’hospitalització per a l’atenció exclusiva de malalts Covid, l’ampliació dels llits de crítics utilitzant espais que fins llavors estaven destinats a un altre ús i la reconversió d’El Cedre en una instal·lació capaç d’atendre malalts fràgils infectats pel nou virus. En aquest sentit, el centre sociosanitari El Cedre, que fins llavors disposava només d’espais de residència amb diferents graus de dependència, va passar a disposar també de dues plantes més amb 12 llits d’hospitalització geriàtrica i psicogeriatria i de 12 llits a la unitat de convalescència geriàtrica. Tot i això, a causa de les necessitats per la pandèmia es va arribar a una ocupació màxima de 58 llits destinats a la Covid-19. Pel que fa a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, les dades d’afectació de la pandèmia es concreten en una ocupació màxima de 65 llits amb persones contagiades pel virus a planta i a la unitat de cures intensives es va arribar a tenir 19 pacients ingressats en el moment de més incidència.

El nou escenari va provocar també que el servei d’atenció primària portés a terme accions relacionades amb la pandèmia, com ara la potenciació de les activitats de teleconsulta o la contractació de nou personal facultatiu i d’infermeria. També es va impulsar la creació d’una nova estructura provisional, el dispositiu de control de professionals afectats per la Covid-19 per fer el seguiment de tots els professionals del SAAS que es trobaven aïllats a casa. Un nombre molt elevat que va representar el 17% de tota la plantilla.

El SAAS destaca que es van dur a terme un seguit de mesures que van acabar posant de manifest la professionalitat i el compromís de tot el sistema sanitari –en total 1.206 empleats–, ja que, com apunta l’informe, el percentatge de letalitat per nombre de persones infectades a Andorra durant la primera onada de la pandèmia va ser significativament inferior al dels països veïns, concretament, de l’1,06%, que és inferior al d’Itàlia, 3,5%, Espanya, 2,69%, o França, que va tenir un 2,4%.

D’altra banda, l’activitat derivada del virus SARS-CoV va provocar que els centres d’atenció primària (CAP) veiessin reduïda la seva activitat amb un descens del 46% respecte al total del 2019 i un 34% menys de visites a domicili. Un altre dels canvis derivats de la pandèmia va ser l’alteració dels plans previstos per l’exercici del 2020, que es van posposar o alentir. Tot i això, tots es van reprendre a mitjan maig a través del pla per recuperar la vida quotidiana.

EL SAAS DE L'ANY 2020

-El 17% de la plantilla del SAAS va passar la Covid durant la primera onada de la pandèmia.

-L’esforç de tot el personal, destaca la direcció del SAAS, va contribuir a fer possible que la taxa de letalitat al Principat fos d’1,06%, una dada inferior a la d’Itàlia, França i Espanya.

-Les dades d’afectació de la pandèmia es concreten en una ocupació màxima de 65 llits amb persones contagiades a planta. El Cedre va arribar a un màxim de 58 llits.

-Els ingressos totals van ser 635, repartits en 482 a l’hospital i 153 a El Cedre, i una mitjana de 28 llits ocupats.

-Les xifres d’activitat a l’UCI per la Covid ascendeixen a 61 altes, un 31,14% de mortalitat dels contagiats que arribaven al servei i una mitjana d’estada a la unitat de 29,05 dies.

-Els centres d’atenció primària (CAP) són un dels serveis que més van reduir l’activitat per la pandèmia amb un descens del 46% res­pecte al total del 2019.

tracking