El 47% de la població estarà vacunada amb les dosis que hi ha al país

Martínez Benazet afirma que es podran obtenir uns 6.500 vaccins i baixar fins als 40 anys

Martínez Benazet en la compareixença d'avuiSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les 5.850 vacunes de Pfizer que ahir va enviar Espanya es convertiran en unes 6.500 dosis i permetran immunitzar fins al 47% de la població, segons ha anunciat Joan Martínez Benazet aquesta tarda després de la reunió del consell de ministres. El ministre de Salut ha especificat que amb la preparació del fàrmac que fan els professionals del SAAS es podrà obtenir una setena dosi de cada vial i inocular a més persones amb la previsió d'arribar als ciutadans de fins a 40 anys amb les unitats disponibles ara al Principat.

Martínez Benazet ha explicat que ja s'han fet les cites per a persones de fins a 43 anys que es començaran a vacunar demà després de verificar que els fàrmacs de Pfizer han arribat en bon estat. I ha afegit que prefereix "no precisar" dates de subministrament de més remeses de vaccins per no crear expectatives que no es puguin complir i ha reiterat que el maig com ho ha estat l'abril serà un mes "d'intensa vacunació". El ministre ha recalcat l'elevada adhesió que hi ha al pla de vacunació i ha assenayalat que arran de l'administració de dosis d'AstraZeneca "no s'han detectat problemes majors ni cap cas de trombosi o coagulació relacionada amb la vacuna" i ha insistit que la incidència dels efectes adversos greus "és molt baixa a nivell mundial i hi ha dubtes que no passin amb les altres vacunes".

El titular de Salut ha destacat que tots els indicadors mostren una "franca millora" de la incidència de la pandèmia, com mostra la disminució de la taxa de reproducció a 0,86, i la important baixada dels indicadors de risc i de la pressió hospitalària que ha assegurat "és una excel·lent notícia". Els casos positius nous són 24 avui, que incrementen el total d'afecats pel virus a 13.340 persones de les quals 329 tenen la infecció activa, 42 casos menys que ahir. El nombre de recuperats ascendeix a 12.884 persones que han superat la infecció amb les 66 altes acumulades en les últimes 24 hores.

L'hospital continua amb 13 pacients amb la Covid com ahir però amb un malalt més a planta, n'hi ha 11 en total, que ha sortit de l'UCI. A cures intensives queden dos ingressats i només un dels contagiats pel virus necessita ventilació mecànica. El ministre ha remarcat que aquesta baixada d'afectats al centre hospitalari "és per l'efecte de les vacunes" perquè es va començar per immunitzar les persones més vulnerables i les de més edat.

La variant de l'Índia

Martínez Benazet ha comentat que l'anàlisi de les aigües residuals revela "oscil·lacions i equilibris" entre les variants de Wuhan i la britànica i que els estudis genòmics han trobat aquestes dues soques i una de la procedent de Brasil. El ministre ha precisat que la variant de l'Índia és difícil que es quedi al país asiàtic perquè va començar a l'octubre i tenen una població "enorme i moltes interaccions socials" i ha qualificat com "dramàtica" la situació que viu aquell país que considera respon a les relacions socials que hi ha allà i al nivell baix de vacunació que porten. Alhora ha ressaltat que les variacions del virus són petites i les vacunes protegeixen de les mutacions que s'han anat identificat arreu del món.

Canvi d'estratègia

Joan Martínez Benazet ha indicat que el ministeri està estudiant un canvi de model amb els tests d'antígens que "anirà cap a facilitar autotest perquè la gent es pugui cribrar" tot i que ha apuntat que els detalls de la nova estratègia s'estan treballant i es donaran a conèixer més endavant.

tracking