x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
'CAS BPA'

Villarejo cobrava als Cierco per encobrir-los

Un informe d’Assumptes Interns recull gravacions que revelen que pagaven 400.000 euros mensuals a l’excomissari
L'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo.

Els Cierco van pagar 400.000 euros al mes per l'ajuda de Villarejo

L'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo.

Actualitzada 02/05/2021 a les 12:04
L'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo cobrava 200.000 euros cada 15 dies als germans Higini i Ramon Cierco per “apanyar” els problemes de BPA, segons recollia ahir el diari Público arran de les transcripcions de diverses gravacions incloses a l'informe de la Unitat d'Assumptes Interns (UAI) de la policia enviat al jutge Manuel García Castellón. Les fonts del mitjà asseguraven que salvar els propietaris del banc costava un total 40 milions d'euros, és a dir, un 10% dels 400 milions que es valorava salvar del patrimoni dels germans Cierco de qualsevol estat, ja sigui Espanya, Estats Units o Andorra. En aquest sentit, parlaven d’una success fee (taxa d’èxit), que era d’aquest 10%. La informació del mitjà citava també el “lobby dels socorristes”, creat per Villarejo durant la seva carrera com a funcionari, el qual també hauria cobrat els 200.000 euros cada 15 dies diners per part dels Cierco.

De fet, les quantitats que percebien s’han conegut arran de les paraules de membres d’aquest “lobby” i que han estat transcrites en l'informe d'Assumptes Interns. Aquest detalla que Alberto Pedraza va explicar a Villarejo i Adrián de la Joya que els 200.000 euros que cobrava cada 15 dies els rebia en bosses de la gasolinera BP, on “li fotien la pasta” i que Ramon Cierco li hauria fet “el trile” en alguna ocasió i no li hauria pagat els diners acordats. Les transcripcions són les següents: “L’altre dia, en aixecar els 200.000 euros, vaig tenir bronca, perquè ja per segona vegada m’estaven esquivant. Higini no, el germà, estava marxant per la porta de les vacances 10 dies i no havia deixat allà la pasta. Perquè clar, són bosses que em donen, de BP, de la benzinera; em fiquen allà la pasta amb els paperets i després ho portem. Perquè no torni a passar, el vam embotir, perquè clar, la vegada que no l’he embotit hi ha hagut enrenou. Llavors allà vaig tenir un rifirrafe. (...) Vaig dir, mira, anem a veure, jo a Espanya us ho arreglaré tot, us donarem suport, el govern us beatificarà tot això i tal, però que no em falli el teu germà, perquè l’altre dia em va fer el gitano, el trile, i a mi, triles, no”.

Secret bancari i més noms
En les transcripcions de l'informe de la UAI, Villarejo parla d'unes notes informatives que havia fet per entregar-les als germans Cierco i així "fotre" Marcelino Martín-Blas, l'excap d'Assumptes Interns. En aquelles notes, el comissari assegurava que els propietaris de BPA s'havien saltat el secret bancari perquè la policia espanyola (el comissari Martín Blas concretament) els havia amenaçat. A més, en aquestes transcripcions també surten noms de diferents dirigents espanyols de l’època, com l’expresident del govern Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Saenz de Santamaría o els exministres María Dolores de Cospedal i Jorge Fernández Díaz.
Etiquetes
Veure’n més
34
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts