x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Govern atén el doble de joves el 2020

El col·lectiu és qui més ha acusat el confinament i les restriccions que s’han imposat durant el temps que fa que dura la pandèmia
Un grup d'adolescents al Prat del Roure, a Escaldes-Engordany.

L'atenció als adolescents durant el 2020 es dispara

Un grup d'adolescents al Prat del Roure, a Escaldes-Engordany.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/04/2021 a les 06:11
Els joves són els que més han patit les conseqüències del confinament i les restriccions de mobilitat que provoca la pandèmia mundial de la Covid-19, segons va confirmar el director del departament d’Atenció a la Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Oliver, durant la roda de premsa de presentació del balanç de del 2020. I aquesta situació es va veure reflectida en les intervencions que el departament va dur a terme entre els joves d’entre 16 i 18 anys, que es van incrementar en un 110%, que en xifres absolutes vol dir que es va passar de 65 actuacions el 2019 a 137 l’any passat. “Hem de pensar que els col·lectius dels joves i adolescents són els que ho han passat pitjor durant el confinament”, va apuntar Oliver.

Malgrat aquest increment, cal destacar que a les edats inferiors les actuacions van caure a més de la meitat fins als deu anys i un 7% fins al 15 anys. Segons el director, aquest fet va tenir lloc perquè “a causa de la pandèmia i el confinament, els professionals no van poder actuar de manera presencial, i en edats inferiors és molt complicat que es notifiquin aquestes situacions per les vies telemàtiques”. Concretament, de zero a tres anys la caiguda va ser del 57%, passant de 28 actes a 12, a la franja de quatre a deu el descens va ser del 63%, amb 35 actuacions el 2020 per les 97 del 2019, mentre que entre els onze i els quinze el descens va ser d’un 7%, passant de 85 serveis a 79.

Possible repunt
La situació descrita per part del director va suscitar el dubte relatiu a si el departament preveia un augment de casos entre les franges més baixes d’edat, atenent el retorn a la nova normalitat i a les rutines escolars. “És probable que aquest any hi hagi un augment de casos entre els més petits, perquè es torna a les actuacions presencials”, va dir Oliver. Per la seva part, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, va afegir que “el ministeri té recursos suficients per fer front a l’increment de situacions que es puguin donar si és el cas”.


Milà va afegir que des del departament “s’està fent molt èmfasi en la detecció precoç de situacions que puguin requerir la intervenció”. Amb relació a les casuístiques que més han pogut afectar durant la pandèmia, Oliver va ressenyar que “hi ha hagut més situacions d’estrès, ansietat i angoixa o temes de salut mental en els joves”, però va afegir que “no hi ha una casuística que aparegui més que les altres”. El director va afegir que durant la pandèmia “s’han emprat els recursos necessaris per tal de reconduir qualsevol situació”. En la mateixa línia del que va exposar Milà, Oliver va explicar que “estem fent una prova pilot amb el programa Units, que ens ha de servir per tal de poder-nos anticipar a situacions que requereixin intervenció entre els més petits”. En relació amb les diferents situacions a les quals es va fer front durant l’any passat, tant Milà com Oliver van explicar que el 41% són per negligència en la cura o l’atenció del menor. “Aquesta situació es produeix quan algun menor té alguna mancança i no rep l’atenció bàsica, però de manera més puntual”, va explicar el director, diferenciant aquest cas de situacions d’incapacitat parental, que van suposar un 19% de les accions, i que en aquests casos sí que hi havia una desatenció continuada del menor.


ALTRES DADES


-El servei especialitzat d’acolliments familiars va tramitar dues noves acollides l’any passat. Actualment hi ha sis menors en acollida amb famílies amb qui no tenen vincle de parentiu i un total de 27 amb relació familiar.


-Els acolliments de curta durada, és a dir, que tenen una durada de dos anys i un tercer prorrogable, suposen el 67% del total.


-El ministeri va informar que des del desembre del 2020 no hi ha cap nen a la franja d’edat de primera infància ingressat al CRAE.


-El servei del psicòleg forense va obrir set expedients l’any passat, sis a causa de presumptes situacions d’abús sexual i el restant per presumpte maltractament físic. Aquestes situacions tenien afectació sobre nou menors.

-Vuit dels joves internats al CRAE de la Gavernera en van sortir durant l’any passat: un per tornar a casa, tres per famílies d’acollida, dos per majoria d’edat, un per canvi de centre i un altre per estar en el programa de joves tutelats.

-Es van atendre un total de 17 casos de joves tutelats i extutelats, que tenen entre 16 i 25 anys.

-El servei d’orientació de joves en situació vulnerable va fer un total de 29 intervencions puntuals i 12 de manera continuada.
  • #3 Ajudem-los!
    (30/04/21 13:15)

    Són els grans oblidats del moment (que ja dura un any). Si ja és una etapa convulsa de la vida, ara mateix.... Estan patint molt!

    Respondre
  • #2 Ernest
    (30/04/21 08:18)

    Segona generació prozac, les farmacèutiques ja es freguen les mans.

    Respondre
  • #1 Homer Jay Simpson
    (30/04/21 08:04)

    Drogues, alcohol addiccions, tecnologia, manca de reconciliació familiar, absència de futur, i finalment, l'amenaça Covid.

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts