DIVERSIFICACIÓ ECONÒMICA

Grifols invertirà 25 milions al centre de recerca d'Ordino

El Govern, a través d’Actua Empresa, constituirà una societat amb la farmacèutica per crear un equipament pioner en immunologia a Ordino

Grifols construirà un centre de recerca en immunologia a OrdinoGrifols

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La multinacional catalana Grifols aterra a Andorra per construir un centre de recerca en immunologia a Ordino que aspira a convertir-se en un referent mundial en el camp de la investigació farmacològica. L’anunci el va efectuar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que en roda de premsa va donar els detalls d’un acord que es va començar a forjar l’any passat arran dels contactes establerts durant la gestió de la crisi sanitària i que perdurarà un mínim de 25 anys, segons s’estipula al contracte, amb dret a prorrogar-se de mutu acord de les dues parts.

Els terrenys de Casa Rossell, de titularitat pública, se cediran a Grifols perquè la farmacèutica pugui invertir 25 milions d’euros en l’edificació d’un espai que hauria de veure la llum el 2023 i que comptarà amb una superfície de 6.000 metres quadrats. Les línies mestres de l’acord consisteixen en la constitució d’una nova societat de la qual el Govern formarà part a través d’Actua Empresa amb una participació del 20% en el seu accionariat. El 80% restant correspondrà a Grifols Innovation and New Technologies (Giant), una de les filials de la companyia, que serà la responsable d’assumir també les despeses de manteniment, a banda d’una inversió anual de set milions d’euros en concepte de recerca. Al seu torn, l’executiu injectarà 200.000 euros cada any a la nova societat “independentment de si hi ha pèrdues o ampliació de capital”, va puntualitzar Espot. D’aquesta manera, el futur consell d’administració quedarà constituït amb la representació de tres membres seleccionats per Grifols i dos pel Govern.

El “valor afegit”

Durant la seva compareixença, Espot va insistir en la importància de prioritzar els projectes de diversificació econòmica “amb retorn immediat i amb valor afegit”, dos dels eixos vertebradors que configuren el programa Horitzó 23 amb el qual el Govern pretén encarar els reptes post­pandèmics per a la resta de la legislatura. “Aquesta ha de ser una instal·lació insígnia dels centres de recerca”, va afirmar el líder de l’executiu, que va mostrar-se confiat en el pol d’atracció científica que esdevindrà el centre per a la parròquia ordinenca, majoritàriament dependent dels ingressos provinents de les transferències dels pressupostos generals. “Creiem molt en aquest projecte que pren encara més força en un lloc com Ordino. La construcció quedarà perfectament integrada en l’entorn amb materials naturals eficients energèticament”, va assegurar. A més, el centre de recerca immunològica generarà una cinquantena de llocs de treball, raó per la qual el líder de l’executiu va incidir en l’oportunitat d’oferir “una sortida laboral extraordinària als joves talents del nostre país”. Al seu torn, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va destacar la recerca de tractaments contra malalties com la fibrosi pulmonar, el lupus o el càncer, entre els objectius científics a assolir. “Hi ha un futur molt clar en la immunologia per tractar les malalties. S’ha passat del tractament de la quimioteràpia clàssica als tractaments immunològics”, va concloure.

El pas previ de tot plegat seran un parell de retocs legislatius que haurà de fer el Govern per encabir la salut i la recerca dins dels paràmetres per ser considerat un projecte d’interès nacional, a banda de las modificació de dos articles del codi de l’administració per adequar la normativa al cabal comunitari de la UE.

LES CLAUS

1 L’ACORD

Participació pública del 20% de la societat

El Govern, a través d’Actua Empresa, participarà en el 20% de la nova societat que es constituirà, mentre que el 80% restant recaurà en una filial de la farmacèutica. L’executiu injectarà 200.000 euros anuals “independentment de si hi ha pèrdues o ampliació de capital”.

2 ELS TERMINIS

Contracte de 25 anys amb dret a pròrroga

Els contactes forjats entre el Govern i Grifols en la gestió de la crisi sanitària han permès signar un contracte que estipula una duració mínima de 25 anys amb dret a pror­rogar-se de mutu acord. La construcció de l’edifici està previst que estigui enllestida el 2023.

3 Els objectius

Tractaments immunològics

La creació d’aquest centre d’investigació contribuirà a la recerca de tractaments immunològics contra malalties com la fibrosi pulmonar, el lupus o el càncer. L’objectiu és esdevenir un referent mundial en farmacologia que alhora sigui un pol d’atracció científica.

Terrenys de la Farga Rossell

tracking