Els bars critiquen que no se'ls ampliï l'horari

Govern augmenta l’aforament de comensals de quatre a sis persones per taula a la restauració

Els bars critiquen que no se'ls ampliï l'horariFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A causa de la millora de la situació epidemiològica, el Govern va comparèixer ahir per anunciar la flexibilització d’una sèrie de restriccions, entre les quals l’augment de quatre a sis comensals per taula als locals de restauració. Una mesura que els bars, que fa dies que demanen l’ampliació d’horaris, consideren insuficient.

“Feia dos mesos que demanàvem que s’ampliés l’horari fins a les nou. Ara podíem obrir fins a les vuit. No entenc que es permeti augmentar l’aforament abans d’ampliar el nombre d’hores d’obertura”, es va queixar Francesc Medina, portaveu de la Unió de Bars. “Hi ha més risc de contagi quan hi ha més persones, en canvi no veig la relació que pugui tenir el contagi amb una ampliació de temps”, va afegir. En aquest sentit, el Govern va anunciar ahir que pel que fa als bars s’augmenta a un màxim de quatre comensals a l’interior i a sis a l’exterior en totes les franges horàries. Un canvi semblant al que s’aplica als restaurants, on també s’augmenta de quatre a sis el màxim de comensals per taula per dinar (d’11.30 a 16 hores) i sopar (de 19 a 24 hores).

Qüestionat per la premsa i amb relació al tema específic de l’ampliació de l’horari als bars, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que no s’havia cregut pertinent anar més enllà. En aquesta línia, va posar d’exemple els països veïns, per justificar que la seva situació encara és més restrictiva. “Si el comportament és bo i correcte ja podrem passar més endavant a canviar més aspectes”, va concretar Benazet. Davant d’aquesta resposta, el representant de la Unió de Bars es va mostrar desorientat. “Realment no ho entenem. No sabem per què s’emmirallen amb Espanya quan aquí ja ens trobem amb una taxa de reproducció del 0,89. No s’hauria de comparar”, va denunciar Medina.

De fet, el titular de la cartera de Salut va afirmar, a partir de la taxa de reproducció, que les últimes dades reflecteixen un descens dels contagis i que l’escenari està adquirint una bona situació. Tot i això, va voler dirigir-se a la població amb un apunt. “Vull recordar que aquest alleugeriment no significa que la crisi sanitària ja estigui resolta. Demanem que les persones no es pensin que això s’ha acabat i no reprenguin de cop les relacions socials.”

Les mesures decretades

Pel que fa a la resta de mesures, el Govern va concretar per àmbits les diferents relaxacions. En aquest sentit, continuant en el sector de la restauració, també es va ampliar els espais destinats a celebracions (batejos, comunions, bodes, aniversaris...) a un màxim de 100 assistents a l’exterior i 40 a l’interior. Tot i això, el consum de menjar i de begudes s’haurà de realitzar sempre a taula i no es permetran activitats de cant ni de ball.

Quant als esdeveniments esportius, es permetrà públic amb un aforament màxim del 50% en els espais exteriors. I pel que fa als espais interiors, es permetrà un aforament màxim del 30%, amb la puntualització que es pot arribar a un aforament màxim del 50% si es presenta un protocol que incorpori cribratges. En aquest sentit, els esdeveniments culturals adoptaran el mateix criteri.

D’altra banda, en l’àmbit del transport públic, s’augmenta al cent per cent la capacitat màxima en els vehicles de viatgers. Una mesura que, segons va manifestar Benazet, segueix els criteris de prudència. “Hem vist que tal com s’ha fet en altres llocs, si la mobilitat respon a distàncies curtes i es fa amb ventilació mantinguda i mascareta es poden augmentar els aforaments”, va assegurar el titular de Salut. Així doncs, els busos hauran de seguir equipats amb gel hidroalcohòlic i s’haurà de fer una desinfecció completa del vehicle després de cada trajecte. Caldrà promoure que els viatgers vagin asseguts i, en cas contrari, s’hauran de delimitar les zones mitjançant marques al terra.

Les mesures

L’aforament de comensals per taula als restaurants s’augmenta de quatre a sis per dinar (d’11.30 a 16 hores) i sopar (de 19 a 24 hores. Els espais dedicats a celebracions poden acollir un màxim de 100 assistents a l’exterior.

Als bars, s’augmenta a un màxim de quatre els comensals a l’interior i a sis a l’exterior en totes les franges horàries. Es manté l’horari actual.

En cas de nucli convivent format per pares i fills, es poden superar els sis comensals.

Als esdeveniments esportius i culturals es permetrà un aforament màxim de 50% als espais exteriors i un 30% als interiors. Es podrà arribar a un màxim del 50% si es presenta un protocol específic que incorpori cribratges.

El transport públic augmenta al cent per cent la capacitat màxima. Els busos hauran de disposar de gel hidroalcohòlic i de ventilació continuada, ja sigui natural o mecànica.

Pel que fa a les reunions de familiars i amics, s’augmenta de quatre a sis el nombre màxim de persones que poden reunir-se, tret del nucli convivent.

Es permeten les reu­nions al tanatori en agrupacions d’un màxim de sis persones. No pot coincidir més d’un grup al mateix temps.

tracking