x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
habitatge

Clam perquè els comuns cedeixin terrenys per fer pisos de lloguer

Vila defensa la congelació dels preus i Homs, que hi està en contra, demana apujar sous
Debat sobre l'habitatge amb Marc Vila i Artur Homs

Debat sobre l'habitatge amb Marc Vila i Artur Homs

Programa L'última paraula. L'habitatge amb Marc Vila i Artur Homs

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, el president de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles, Artur Homs, i la conductora del programa, Lídia Raventós.

Clam perquè els comuns aportin terreny per a pisos de lloguer

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, el president de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles, Artur Homs, i la conductora del programa, Lídia Raventós.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/05/2021 a les 12:58
Dues visions enfrontades sobre la congelació dels lloguers, però un clam unànime perquè els comuns siguin part de la solució a la problemàtica dels alts preus i la manca d’habitatges. Aquest seria el resum del cara a cara que el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, i el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles, Artur Homs, van mantenir al programa L’última paraula, de Diari TV, que ahir es va estrenar debatent sobre la problemàtica de l’habitatge. Tots dos van coincidir en el fet que la manca de terrenys per construir habitatge és un dels principals pals a les rodes que fa que els privats no s’animin a fer promocions de lloguer.

“Els comuns tenen els terrenys i trobem a faltar més iniciatives per part seva. Que es posin les piles i cedeixin terreny públic”, va lamentar Vila, que també va demanar a les corporacions que posessin “molt més interès” per solucionar el problema i “més recursos humans” a l’abast del futur Institut de l’Habitatge. Homs, d’acord amb aquesta denúncia, va afegir que un altre fre a la promoció d’habitatges és “l’eternització” del desenvolupament dels plans parcials. “Hi ha comuns que fa deu anys que fan el pla parcial, cada cop que canvia el mandat canvia el criteri i estem com un vaixell a la deriva”, va dir, per afegir que “hi ha centenars de pisos paralitzats perquè els plans parcials estan paralitzats i això tensa encara més un mercat que ja es troba molt tensat”.

Si en aquest cas Raonador i president estaven d’acord, no ho van estar en debatre sobre la congelació dels lloguers. “La congelació és la principal eina per evitar el patiment de moltes famílies. Idealment no hauria de ser perdurable, però s’ha d’allargar el que calgui fins que les mesures a mitjà i llarg termini funcionin”, va indicar Vila. “Hi ha altres mesures que són més efectives que congelar els lloguers i estic d’acord que s’ha de regular el mercat. Però el que s’ha de fer és que les persones puguin viure amb dignitat i passa perquè tinguin un salari digne”, va replicar Homs.

El president dels propietaris va recordar que des del 2008 els lloguers estan congelats amb petites obertures o amb actualitzacions a base de l’IPC i va lamentar que “en aquest període s’ha incrementat un 13% i nosaltres només hem pogut augmentar els preus un 6%”.
Una asseveració de la qual Vila va “discrepar”, però en la qual va insistir Homs. “Se’ns demana un esforç per adaptar-nos a una sèrie de normatives, amb les quals estem d’acord, però el fet de congelar els lloguers ens porta a una inseguretat jurídica i desmotiva el mercat local”, va dir, per afegir que “la intervenció en el mercat d’enguany ha estat un extra i no s’hauria d’haver fet”.


L’empresari va insistir en el fet que des del 2008 “els serveis, com FEDA, les empreses de neteja o les assegurances han pujat molt més del que nosaltres hem pogut repercutir en ells lloguer. I això té un cost, si no podem reapujar l’IPC no podem reinvertir”.


Davant l’afirmació que no poder apujar els lloguers estava dar­rere de la no construcció de pisos per arrendar, el Raonador va assegurar que “és un mantra que la congelació no permeti fer més pisos de lloguer. No hi construcció de pisos de lloguer perquè el sòl és molt car”.

 
MALES PRÀCTIQUES PUNTUALS
Tant Vila com Homs van coincidir a assenyalar que alguns propietaris havien dut a terme abusos quan es va descongelar el preu dels lloguers fa uns anys o quan en comptes d’incrementar-los han apujat el preu de serveis com la calefacció. També van coincidir que es tracta de pràctiques puntuals. Van discrepar, però, quan el president dels propietaris va dir que hi ha activitat abusives en tot tipus de negocis. El Raonador li va respondre indicant que “una llar no és una sabata. La primera residència no és només una mercaderia, afecta un dret humà bàsic i fonamental que és el de poder tenir una casa”.
 
DEFENSA DEL PREU DELS LLOGUERS
L’empresari també va defensar el preu actual dels lloguers i la necessitat d’incrementar-los. “Nosaltres no fixem els preus dels lloguers segons els salaris, els fixem segons els costos que tenim. I Andorra és un país molt car”, va indicar Homs, que va afegir que “si un mira com han evolucionat els salaris des del 2008, s’entenen moltes coses”. Ho va dir abans d’assenyalar que a Espanya des del 2002 s’ha incrementat un 20% el salari mínim, igualant el d’Andorra, que no ha crescut en el mateix percentatge. “Si s’augmentessin els salaris apujaríem el lloguer?”, es va preguntar, per respondre un clar: “No.”
  • #14 Marta
    (29/04/21 15:40)

    L'Amadeu no deixa de tenir raó, com raó la té el llogater que no pot arribar a pagar un lloguer, com el propietari a qui no li surten els números. L'intervencionisme de la propietat privada tampoc ajuda. Solució? Mai es trobarà una que agradi a tothom. Del que estic convençuda és que un tercer no es pot ficar a decidir i manar sobre una propietat privada (pis, cotxe, empresa o sabata), ni sobre un contracte entre dues persones.
    També es diu que al país no hi cap tanta gent. Una mica lleig el comentari.

    Respondre
  • #13 Naturlanda
    (29/04/21 13:44)

  • #12 Amadeu
    (29/04/21 12:39)

    Un factor que contribueix a l'escassetat dels pisos de lloguers, es que moltes parelles es separen hi allà on podrien passar amb un sol pis es transforma amb la necessitat de dos, això sumat amb la construcció de pisos de lloguer zero converteix l'habitatge en un factor impossible pels residents.

    Respondre
  • #11 No anem bé
    (29/04/21 12:17)

    L'Àrtur homs, com premi una mica més l'accelerador i deixi de costat les seves petites frases ‎condescendents, semi-compassives i semi-humanitèries, que es contradiuen amb el gruix del seu pensament, acabarà ‎ reclamant l'abolició dels articles més socials de la constitució.

    Respondre
  • #10 Kton
    (29/04/21 11:48)

    A més intervenció de Govern menys pisos de lloguer, molts els estan posant en venda i aviat ja no en quedaran, en comptes congelar lloguers i obligar a vendre els propietaris al que a de fer govern es ajudar a comprar pisos als residents perquè no hagin d'estar de lloguer tota la vida.

    Respondre
  • #9 Lloguer
    (29/04/21 10:19)

    Els lloguers estan pels núvols. Pisos de 50 metre quadrats per 700 i 900 euros. Així no es pot viure. És evident que cal intervenció de Govern. I sisplau no facin el ridícul senyors propietaris comparant la casa amb una sabata!!!

    Respondre
  • #8 Els terrenys publics
    (29/04/21 09:58)

    Els terrenys publics son inalienables !
    A Andorra el terreny és limitat i no es pot tenir una visió d'anar construïnt sense límit.
    Andorra ja fa dies que ha tocat sostre del punt de vista poblacional. No hi cap tanta gent.

    Respondre
  • #7 Frank
    (29/04/21 09:34)

    La realitat és que quan et poses algú dintre de casa teva, és la loteria ! Els propietaris no estem ben defensats ! Abans de llogar t'ho has de pensar molt ! La rendibilitat no cuadra amb TOTS els números !!!!!  

    Respondre
  • #6 Giozia
    (29/04/21 09:26)

    Faré consens: que apujin els sous i congelin els lloguers per cinq anys...La meteo del dia condueix a somiar...

    Respondre
  • #5 Sindicat de Llogaters andorrà!
    (29/04/21 09:22)

    Fa falta un sindicat de Llogaters a andorra, m'hi presento jo mateix!!!

    Respondre
Veure’n més
14
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts