Salut permet 6 comensals per taula i el 100% de capacitat als autobusos

Martínez Benazet remarca que encara s'ha d'esperar per ampliar l'horari dels bars fins a les 21 hores

Salut proposa ampliar els horaris dels barsFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de ministres ha decidit avui "alleugerir mesures que no vol dir que estigui resolta la crisi sanitària i permetem una major distensió social en la restauració però demanem precaució perquè la pandèmia no s'ha acabat", ha explicat el titular de Salut. Joan Martínez Benazet ha afirmat que en base a la baixada de casos diaris, de la taxa de reproducció del virus i a l'increment de la població immunitzada per la vacunació s'autoritza la restauració a tenir un màxim de 6 comensals per taula que en el cas dels bars es pot aplicar si és a la terrassa i es fixa en un màxim de 4 a l'interiors dels establiments en totes les franges horàries, que entraran en vigor quan publiqui al BOPA. I l'especificació de trobada de nucli convivent inclou pares i fills majors d'edat en el grup de 6, i no com fins ara que només s'aplicava per als pares i els fills petits que comparteixen llar.

El ministre ha recalcat que no s'amplia fins a les 21 hores l'horari d'obertura dels bars com havien demanat els empresaris perquè "de moment hem cregut no pertinent anar més enllà" i ha recordat que als països del voltant les condicions per a aquest sector són molt més restrictives. Martínez Benazet ha destacat que "si el comportament es bo" amb les mesures aprovades avui i no hi ha rebrot de la Covid es podran aixecar més restriccions vigents per la pandèmia.

Les noves mesures aixequen la limitació en la capacitat del transport públic que es permet que torni a ser del 100% amb l'obligació de portar mascareta i usar gel hidroalcohòlic als vehicles, que han de passar una desinfecció completa al final de cada recorregut, tenir ventilació i els viatgers han d'anar preferiblement asseguts. El ministre ha argumentat que s'incrementa l'ocupació als autobusos perquè els estudis demostren que en períodes d'interaccions breus, amb ventilació i mascareta es pot incrementar l'aforament i pel nivell de vacunació assollit i ha assegurat que en aquesta mesura i totes les adoptades "seguim els mateixos criteris de prudència".

L'ampliació de persones per taula s'estèn també a les celebracions a establiments de restauració per a les quals es permet un aforament de 100 persones a l'exterior i de 40 a l'interior. El menjar s'ha de fer a taula i no es permet que hi hagi ball en els esdeveniments però sí música d'acompanyament com als bars. I les reunions familiars passen de 4 a 6 persones, el mateix límit màxim que es permet a les sales de vetlla i tanatoris.

Més públic a esports i actes culturals

L'aixecament de restriccions afecta a més als esdeveniments esportius i culturals que poden aplegar un màxim del 50% de la capacitat de públic en instal·lacions exteriors i del 30% si són espais interiors. Tot i que en aquest cas si es fan cribratges als espectadors es pot augmentar l'aforament fins al 50% també.

Previsió a estudiar

Els bars i les cafeteries poden veure avui el final d’aquest llarg túnel a causa de la pandèmia que els ha mantingut tancats i amb fortes restriccions pel que fa a l’aforament i als horaris d’obertura. Si el consell de ministres atén avui la proposta del mateix ministeri de Salut hi haurà un canvi substancial en l’activitat d’aquest sector tan malmès econòmicament per la Covid, i coincidint amb la proximitat del l’estiu i amb l’arribada de turistes catalans l’executiu ha d’acabar de donar llum verd a una major capacitat d’aforament i a uns horaris que permetin que hi hagi més hores d’activitat.

Fonts del Govern i de DA ho van confirmar ahir. Hi ha bona predisposició i només falta superar el sedàs del consell de ministres i que cap sorpresa alteri la bona evolució epidemiològica, coincidint amb l’administració de les vacunes i les mesures preventives.

Esperança

També al sector havien arribat les bones notícies, sense confirmar. La Unió Hotelera va enviar ahir un comunicat en què, amb relació a unes declaracions fetes per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, es demanava “des de ja la relaxació en les mesures per a la restauració, tant en horaris com en comensals a taula”.

Mas va comparèixer dilluns en roda de premsa per anunciar que la tendència d’estabilització de les dades epidemiològiques estava permetent treballar en escenaris de futur amb “mesures que siguin el mínim de restrictives possible”. Preguntada per si l’alleugeriment d’aquestes mesures concerniria el sector de la restauració, va afirmar que estava “molt en contacte” amb el col·lectiu de bars i restauradors, raó per la qual va prendre nota de les seves sol·licituds, com ara l’ampliació de l’horari de tancament i l’augment del nombre de comensals per taula.

El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va argumentar al comunicat que “estem veient que la situació sanitària millora dia a dia”, i va destacar que “sabem que hi estan treballant, però creiem que ja fa dies que la situació ho permet”, per la baixada de la incidència de la Covid. Per altra banda, al comunicat s’anuncia que a partir d’aquesta setmana ja no es realitzaran enquestes de previsions, com s’estava fent des de feia uns mesos. En canvi, els dilluns o els dimarts la UHA enviarà les dades d’ocupació reals de la setmana anterior sencera.

tracking