Salut referma que el risc de trombosi per la vacuna és menor que per la Covid

Joan Martínez Benazet respon amb estudis a la petició de Carine Montaner de reconsiderar la vacunació per precaució

El ministre Joan Martínez Benazet avui a la Comissió de SanitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, va tramitar una demanda per escrit a Govern per saber si estaria disposat a reconsiderar la seva posició sobre la vacunació "per una mesura de precaució" davant la suspensió a alguns països europeus, entre ells Dinamarca, Noruega, Àustria i Itàlia, arran dels casos de trombosi. El ministre Joan Martínez Benazet ha respost a la pregunta de Montaner referint-se a estudis i fets, dels quals ja ha parlat en més d'una ocasió en roda de premsa.

Benazet ha destacat un estudi recent de la Universitat d'Oxford el qual manifesta que el risc de trombosi venós cerebral després de la infecció per Covid és al voltant de 100 vegades més alt que el risc que té la població general de patir aquest episodi. L'estudi especifica que de més de 500.000 pacients de Covid-19 es van comptabilitzar 39 casos de trombosi venosa cerebral per milió de pacients, mentre que de més de 480.000 persones que han rebut una dosi de la vacuna d'ARNm (Pfizer o Moderna) s'han comptabilitzat quatre casos per milió de persones, un fet que "implicadeu vegades menys de risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la vacuna que el risc de patir un episodi de trombosi venosa cerebral relacionat amb la malaltia".

D'altra banda, el ministre s'ha referit a un estudi de laSociedadEspañoladeFarmaciaHospitalariaque indica que la probabilitat d'un episoditromboembòlicrelacionat amb les vacunes contra la Covid és molt més baix que el risc si s'emmalalteix pel virus. "El risc de patir trombosi amb la vacuna d'AstraZeneca és del 0,0006%, i la mateixa societat recorda que el risc de trombosi en persones fumadores és del 0,28%, en dones que prenen anticonceptius orals arriba al 0,13%, i en trajectes llargs d'avió pot arribar al 12%".

A més, el titular de Salut ha recordat les xifres de casos de trombos en persones vacunades. A l'Espai Econòmic Europeu i al Regne Unit s'havien identificat fins al 22 de març un total de 62 casos de TSVC i 24 de trombosi, de les quals 18 van resultar en mort. En aquesta data, s'havien administrat un total de 25 milions de la vacuna d'AstraZeneca.

tracking