La UH considera "urgent" obrir més hores els restaurants

Els empresaris afirmen que la baixada de casos "fa dies" que permet relaxar les restriccions

L'estabilitat fa albirar menys restriccionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unió Hotelera reclama al Govern que atengui de manera immediata les mesures de relaxació que demanen d'ampliar els horaris d'obertura dels restaurants i permetre tenir més de quatre persones per taula. L'entitat assegura que "vist com està el sector, és necessària i urgent aquesta flexibilització", en un comunicat fet públic aquest matí on el director de la patronal hotelera, Jordi Pujol, afirma que les mesures que s'estan avaluant s'apliquin "des de ja tant en horaris com en comensals a taula", recordant que la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, va afirmar ahir que s'estaven estudiant aquestes peticions dels empresaris. El director de la UH argumenta que "estem veient que la situació sanitària millora dia a dia" i destaca que "sabem que hi estan treballant, però creiem que fa dies ja que la situació ho permet" per la baixada de la incidència de la Covid.

Estabilització de la incidència

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va comparèixer ahir en roda de premsa per anunciar que la tendència d’estabilització de les dades epidemiològiques permet treballar en escenaris de futur amb “mesures perquè siguin el mínim de restrictives possible”. Preguntada per si l’alleugeriment d’aquestes mesures concerniria el sector de la restauració, Mas va afirmar que està “molt en contacte” amb el col·lectiu de bars i restauradors, raó per la qual va prendre nota de les seves sol·licituds, com l’ampliació de l’horari de tancament i l’augment del nombre de comensals per taula. Sobre aquesta qüestió, la número dos de Salut va admetre que estan estudiant diverses possibilitats tot i ser conscient que “l’estabilitat és molt recent”.

Pel que fa a l’actualització sanitària, la secretària d’Estat de Salut va informar ahir de la detecció de 26 nous positius, una xifra que eleva a 13.086 el nombre de persones contagiades per coronavirus des de l’esclat de la pandèmia. De la mateixa manera, la taxa de reproducció va situar-se lleugerament per sota de l’1, concretament en 0,98. Quant als casos actius, hi ha 443 persones que es troben malaltes per la Covid-19, dues menys que diumenge. En paral·lel, hi ha un total de 12.519 persones que ja han superat el virus, de les quals 28 van rebre l’alta mèdica en les darreres 24 hores. Durant la jornada d’ahir no es va haver de lamentar cap defunció si bé és cert que Mas va expressar el condol pel decés d’un home de 78 anys que estava ingressat a l’UCI i que va traspassar divendres, esdevenint la víctima mortal 124 des de l’inici de l’emergència sanitària.

Respecte a la pressió sobre el sistema sanitari, hi ha un total de 17 pacients ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, dels quals vuit romanen a planta i nou es troben a l’UCI. D’aquests, cinc requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. A l’àrea Covid-19 d’El Cedre no hi ha cap ingressat, mentre que el brot d’aquest centre sociosanitari no ha experimentat cap positiu més. Un altre dels paràmetres que van a la baixa és l’afectació al sistema educatiu. En aquest sentit, Mas va exposar que hi ha 19 aules en vigilància activa total –una menys que diumenge– i 21 en vigilància activa parcial –dues menys que diumenge–. D’altra banda, el que sí que augmenten són les aules en vigilància passiva, que passen de 22 a 29.

La campanya de vacunació

En darrer lloc, Mas va informar ahir que hi ha 39.353 persones inscrites a la plataforma de vacunació, una adhesió que va valorar de satisfactòria. “Hi ha persones que fins ara no s’hi havien inscrit perquè no formaven part de col·lectius vulnerables o prioritaris”, va excusar. Sobre l’arribada de noves dosis, Mas es va mostrar esperançada que en les properes setmanes el país pugui rebre a través d’Espanya, França i Portugal noves remeses de vacunes.

tracking