x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
justícia

Drogar una persona per agredir-la sexualment n'agreujarà la pena

El Codi Penal tipificarà més durament les agressions sexuals quan es donin substàncies tòxiques a la víctima i quan l’acte es difongui a les xarxes socials
L'entrada de la seu de la Justícia.

L'agressió sexual tindrà més pena si es droga la víctima

L'entrada de la seu de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/04/2021 a les 12:07
El Codi Penal tipificarà com a agreujant el fet de donar substàncies tòxiques a una persona amb la voluntat de consumar una agressió sexual, així com difondre l’agressió per mitjà de la tecnologia i/o les xarxes socials. La modificació s’inclourà a través d’una esmena de DA a la llei d’igualtat, actualment a tràmit parlamentari. En concret, el grup de la majoria proposa eliminar la diferència entre abús i agressió sexual existent al Codi Penal actual i incloure la manca de consentiment entre els delictes contra la llibertat sexual.

Així, l’article 144 d’agressió sexual incorpora que “el qui, sense consentiment, o mitjançant violència o intimidació, determina una persona a prendre part en un comportament o relació sexual ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys”. En el cas que l’agressió sexual sigui constitutiva de violació, és a dir, quan consisteixi en “accés carnal per via vaginal, anal o oral, o en introducció d’objectes o membres corporals per alguna de les dues primeres vies”, la pena serà de tres a deu anys de presó. En tots dos casos la temptativa també serà punible.

Fins a 15 anys de presó
Els canvis que proposa DA augmentaran les penes fins als set anys en el cas d’agressió sexual i fins als 15 anys en cas de ser constitutiva de violació quan l’agressor “de manera directa, o mitjançant la intervenció d’un tercer, hagi deixat la víctima en una situació d’incapacitat, d’indefensió o inconsciència de manera intencionada per executar l’agressió sense resistència de la víctima, induint-la al consum de begudes alcohòliques, o mitjançant l’ús de fàrmacs, drogues o qualsevol altra substància natural o química”. També en el cas que l’autor dels fets en faci “difusió per mitjà de la tecnologia i/o de les xarxes socials”.

S’inclou també com a agreujant de la pena que l’agressió “sigui realitzada amb prevalença d’autoritat, de superioritat, amb abús de confiança, o en situació de necessitat o dependència”. Es mantenen la resta d’agressions qualificades que ja es tenen en compte en l’actual Codi Penal com ara executar l’agressió en grup, que el culpable convisqui o sigui família de la víctima, quan la persona és especialment vulnerable per raó de la seva edat, incapacitat, malaltia o situació, especialment en el cas de ser menors de 14 anys. També quan l’agressió tingui un caràcter especialment degradant i vexatori per a la víctima, quan aquesta estigui privada de sentit i quan es posi en perill la vida o la integritat física de la persona agredida.

La modificació també suposarà que en cas de concórrer en dues o més circumstàncies de les esmentades, les penes s’apliquin en la seva meitat superior, és a dir, amb un mínim de cinc anys de presó per a les agressions sexuals amb agreujants i d’onze anys quan siguin constitutives de violació. A més, la temptativa és punible en tots els casos i es detalla que en el cas de proposició per mitjà de les tecnologies de la informació i la comunicació d’una trobada amb un menor de 14 anys amb la finalitat de cometre una agressió sexual constitutiva o no de violació, “serà considerada temptativa si la proposició ha estat seguida d’actes materials que condueixin a dita trobada”.

Propostes de l’oposició
Per part de l’oposició, el grup socialdemòcrata encara està treballant les esmenes a presentar però ja ha avançat la voluntat d’insistir amb la despenalització de l’avortament o la incorporació d’un agreujant als delictes quan tinguin relació amb una qüestió de gènere. També volen treballar perquè l’avenç que vol impulsar la llei quant a conciliació i permisos parentals també s’estengui al sector privat i no només al públic. Pel que fa a l’Institut de les Dones, reclamen que sigui un organisme molt més tècnic amb experts sobre la perspectiva i gènere i desvinculat de la visió política.

 
DEBAT SOBRE LA MUTILACIÓ GENITAL
Les associacions feministes reclamen que la mutilació genital a residents sigui penada al Principat encara que es realitzi en un altre país. Una demanda que té el suport del PS i que treballen per incloure al Codi Penal a través d’una esmena a la llei d’igualtat. La majoria, però, no veu clar com introduir la petició per la complexitat jurídica que suposa castigar algú per un acte fet en un altre país. En aquest sentit, la majoria recorda que la mutilació genital està prohibida i castigada dins les nostres fronteres amb penes de fins a deu anys de presó i remarca la dificultat d’incorporar la justícia universal. Amb tot, la qüestió entrarà a debat al Consell General amb l’esmena que vol presentar el grup socialdemòcrata.

MODIFICACIONS

1 Unificació
S’elimina el concepte d’abús

L’esmena presentada per DA inclou la manca de consentiment en els delictes contra la llibertat sexual i elimina d’aquesta manera la diferència existent actualment entre el concepte d’agressió i abús sexual.

2  S’incorpora
Donar drogues com a agreujant
El grup de la majoria proposa que s’incorpori el fet de donar substàncies tòxiques a la víctima per deixar-la en una situació d’incapacitat, indefensió o inconsciència de manera intencionada per consumar l’agressió.

3 Agreujant
Més pena si es difon a les xarxes
Es considerarà també un agreujant del delicte i, per tant, es castigarà més durament el fet que els autors dels fets difonguin l’agressió per mitjà de la tecnologia i/o de les xarxes socials.

4 Superioritat
Més greu quan hi ha abús de confiança
La modificació també incorpora com a agreujant del delicte sexual que l’agressió sigui realitzada amb prevalença d’autoritat, de superioritat, amb abús de confiança o en situació de necessitat o dependència.

5 Penes
Fins a quinze anys de presó
Les penes per una agressió sexual constitutiva de violació poden arribar fins als 15 anys de presó amb els agreujants i fins als set anys en cas de només agressió. Les penes s’apliquen en la seva meitat superior quan hi ha dos agreujants.
 
Etiquetes
  • #1 Santi
    (27/04/21 08:42)

    Llavors, si una parella beu alcohol (droga dura), podria considerar-se un intent de drogar-la i una agressió masclista?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts