política

La llei electoral es tanca sense grans canvis

Els grups de la majoria tomben les esmenes del PS per a una major proporcionalitat i per introduir el vot electrònic

La llei electoral es tanca sense grans canvisFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals ja ha tancat el treball d’esmenes de la llei electoral i del referèndum. Els grups de la majoria han tombat les esmenes de caire més polític presentades pel PS, cosa que deixa el text final sense gaires variacions respecte a la llei vigent. Dos dels punts més importants que plantejava el grup socialdemòcrata eren la introducció del vot electrònic i una major proporcionalitat en el repartiment de consellers tant en els comicis generals com en els comunals.

En el cas de la segona qüestió, els liberals van proposar una transacció de l’esmena del PS que plantejava donar l’escó a la segona força més votada en el cas de les llistes territorials a les eleccions generals sempre que el percentatge de vots de diferència entre les dues forces fos inferior al 3%. La proposta, però, no va tirar endavant perquè era insuficient per als socialdemòcrates. En tot cas, tampoc hauria estat acceptada per la formació liderada per Carles Enseñat al Consell General. Pel que fa al vot electrònic, els grups de la majoria consideren que cal deixar el canvi per a més endavant perquè mereix d’un debat més pausat i extens i entenen que ara, amb el context actual, no és el moment.

L’únic punt que el PS plantejava per modificar el text legislatiu i que ha estat escoltat, en part, és la representació de l’accés de la ciutadania en les meses electorals. Tot i que la modificació és insuficient per al grup parlamentari liderat per Pere López, una esmena dels demòcrates permetrà que els ciutadans amb dret a vot que ho vulguin puguin demanar als comuns formar part de la mesa electoral. L’accés dels ciutadans a les meses, però, serà limitat a dues persones i la presidència de la taula seguirà recaient sobre un membre del comú. Els electors que ho desitgin hauran de fer la sol·licitud a la corporació comunal corresponent i en cas d’haver-hi més de dues persones que hi vulguin participar, la decisió es farà a través d’un sorteig. La majoria descarta, d’aquesta manera, que s’elimini la presència de polítics de les meses electorals, tal com defensaven els socialdemòcrates amb la voluntat de “despolititzar” les eleccions.

Acabat el treball en comissió i descartades les esmenes que proposaven els canvis amb major impacte, el text legislatiu passarà per la cambra per ser debatut i votat la setmana que ve sense grans modificacions respecte a la llei que està actualment en vigor.

tracking