Sense data concreta per a la nova remesa de vacunes

Els vaccins restants d’aquelles persones que van anular la seva cita s’han administrat entre divendres i avui mateix

Sense data concreta per a la nova remesa de vacunesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les. 2.000 dosis de vacunes AstraZeneca que queden per administrar, s’acabaran d’injectar durant el dia d’avui. El ministeri de Salut, que va reactivar la vacunació per tal d’administrar aquestes inoculacions, completarà el procediment amb els vaccins AstraZeneca que van sobrar a causa de les anul·lacions que hi va haver durant els primers dies fruit dels dubtes de la població. D’aquesta manera, l’operatiu muntat a l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella queda en stand by fins a l’arribada de noves dosis, ja siguin provinents de França o d’Espanya, que són els dos orígens més probables ara mateix.

Cal recordar que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar durant una roda de premsa que en els primers dies d’administració de la vacuna desenvolupada en part per la Universitat d’Oxford es van produir un cert nombre d’anul·lacions. No obstant això, va afegir que “amb informació, aquesta situació s’ha revertit i ara pràcticament no registrem persones que s’hagin inscrit i que no vulguin ser vacunades”.

El fet que l’operatiu de la plaça de braus no estigui en funcionament a partir de diumenge, no vol dir que no es vacuni. Segons va explicar la secretària d’estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa de l’actualització sanitària feta ahir, “amb les dosis restants començarem a vaccinar aquelles persones residents al Cedre que ja han passat la malaltia fa més de 180 dies”. En aquest sentit, cal recordar que aquests sis mesos de marge és el temps que l’executiu va fixar que havia de passar entre haver estat donat d’alta en superar la Covid-19 i poder rebre la inoculació. Mas va actualitzar les dades, i va explicar que ja s’han administrat 26.446 vacunes, de les quals 21.785 són primes dosis i que hi ha 38.888 inscrits a la plataforma.

Pel que fa a l’arribada de noves dosis, Mas no va voler fixar cap nova data i va explicar que des de Salut esperaven que “arribin aviat” però sense marcar un horitzó temporal concret. Cal recordar en aquest punt que les vies més ràpides serien per part del govern espanyol, ja que durant la seva estada a la Cimera, el president Pedro Sánchez va refermar el compromís d’Espanya amb les dosis promeses a Andorra; o bé per la via francesa. Cal recordar que els tràmits perquè arribin les de la farmacèutica Moderna ja es troben en la darrera fase, i que anteriorment l’executiu gal ja va fer arribar al Principat vaccins AstraZeneca.

L’EMA vol la segona dosi d’AZ

L’Agència Europea del Medicament va defensar ahir posar la segona dosi amb AstraZeneca, sortint al tall de la diversitat de criteris en l’administració d’aquesta vacuna entre els països de la UE.

Els experts científics va fer públic una nova anàlisi per edats sobre els beneficis i riscos de la vacuna tenint en compte el reduït nombre de casos de trombosi amb trombocitopènia (baix nivell de plaquetes). L’EMA va assegurar que els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca “augmenten amb l’edat” i amb una major incidència del virus”. “En tots els grups d’edats la vacunació té beneficis, particularment quan hi ha un nivell alt d’infecció”, va dir Peter Arlet, responsable d’anàlisi de dades a l’EMA.

tracking