La defensa de Parramon vol que el Superior revoqui la pena d'inhabilitació

El lletrat acusa Corts d’infringir la llei per posar una condemna accessòria superior a la principal

La defensa de Parramon vol que el Superior revoqui la pena d'inhabilitacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La defensa de l’exlletrat Josep Parramon va sol·licitar ahir al Tribunal Superior la reducció del període d’inhabilitació del seu client a 18 mesos. Segons va exposar davant la Sala Penal, Corts “està infringint la llei” imposant una condemna complementària de 60 mesos d’incapacitat com a advocat a Parramon. En aquest sentit, va asseverar que tenint en compte les dates en les quals es va cometre el delicte “el codi penal de l’època establia un límit quant a la imposició de penes accessòries, la qual no podia anar més enllà de la condemna principal imposada, que era de 18 mesos de presó condicional”.

Així doncs, la defensa va manifestar que per aquest motiu “la inhabilitació no podia superar aquest període” i el Tribunal de Corts “el va sentenciar a cinc anys sense exercir la seva professió”. “Això no té sentit, és contrari a la legislació perquè una cosa és la comissió del delicte i una altra cosa són els seus efectes”, va dir. D’aquesta manera, va reiterar que la durada de la inhabilitació no està ajustada en dret i va reiterar que a l’hora de jutjar el cas “s’havia de tenir en compte el que indicava el Codi Penal de l’època”.

El mateix Parramon també va assenyalar que el ministeri públic “està demanant una cosa fora de la llei i l’està contravenint”. A més, va considerar que la voluntat de la fiscalia i Corts és tenir-lo callat. “Ja els va bé fer-me callar, no els interessa el meu treball com a advocat. No els interessa algú que representa tothom per fer respectar els seus drets sigui quin sigui el seu origen, raça, religió o condició econòmica”, va dir.

Per la seva banda, la fiscalia va defensar la sentència notificada per Corts i va al·legar que el delicte major d’apropiació indeguda pel qual va ser condemnat el lletrat actualment inhabilitat “és permanent” i s’ha d’aplicar el Codi Penal actual. Així doncs, va refermar que la pena de seixanta mesos d’incapacitat imposada pels magistrats és correcta. I va recordar que els recursos que Parramon i el seu lletrat van interposar al Constitucional i al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg van ser refusats.

Apropiació indeguda

Josep Parramon va ser condemnat pel Tribunal de Corts a divuit mesos de presó condicional i a un període de cinc anys sense exercir el seu ofici. Els fets pels quals els magistrats va decidir inhabilitar l’advocat es remunten a l’any 2012. Segons el que es va exposar durant la vista oral del cas, un resident alemany a Catalunya va voler muntar una societat a Andorra per la qual va donar 108.500 euros al lletrat en forma de dipòsit. El denunciant, però, va canviar d’opinió pocs dies després de fer arribar els diners al lletrat i va voler treure’ls en efectiu. No obstant això, en ser una quantitat superior als 100.000 euros, la legislació de l’època ho impedia i l’única opció era transferir-los a un altre compte i retirar-los a poc a poc. Segons l’afectat, només va acceptar una operació per valor de 15.000 euros i ja no va tornar a veure els 93.500 euros restants.

Durant la vista oral, l’advocat Parramon, que en aquella ocasió es va representar a ell mateix, va declarar que “no he comès cap delicte perquè els diners sempre han estat en dipòsit i a la disposició del meu client (...) i si els volia, que hagués vingut a buscar-los”. Segons va afirmar a la sala “no n’he fet un ús indegut i podia fer el que volia amb els diners sense donar-li explicacions”, i va afegir que no havien concretat una data de retorn.

tracking