NEGOCIACIÓ

Espanya insisteix perquè els retornats tinguin un atur

El Govern veí reclama també cobertura de la CASS per als familiars dels transfronterers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya continua insistint a aconseguir millores en l’àmbit de cobertures socials per als seus nacionals, bàsicament pel que fa a l’atur i la sanitat. Des de l’arribada del nou Govern d’esquerres aquest tema ha estat sobre la taula i l’executiu andorrà admet que “es tracta d’un afer que preocupa Espanya”, en paraules del mateix cap de Govern, Xavier Espot.

Més concretament, Pedro Sánchez i els seus socis reclamen que els espanyols que hagin de retornar al seu país després d’haver treballat anys a Andorra no ho facin amb les butxaques buides i que rebin algun tipus de prestació per part d’Andorra per no quedar en la precarietat.

Actualment Espanya disposa d’una ajuda, que s’anomena subsidi, a les persones emigrades retornades, a la qual tenen dret les persones espanyoles emigrants retornades de determinats països en què han treballat, sempre que no tinguin dret a la prestació contributiva per haver cotitzat per atur menys de 360 dies en els sis anys anteriors a la seva sortida d'Espanya.

L’altre àmbit que està sobre la taula de negociació és la demanda perquè les famílies dels treballadors transfronterers gaudeixin de la cobertura sanitària de la CASS. En aquests moments, a través d’un conveni entre els dos països, és la sanitat espanyola la que atén aquests residents de l’Alt Urgell.

Andorra no s’ha tancat en banda a parlar-ne, però ha volgut deslligar aquestes converses de l’àmbit de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Actualment s’està treballant en els drets sobre la lliure circulació de persones i la voluntat de l’executiu que presideix Xavier Espot és accelerar-ne les converses.

Paral·lelament s’ha constituït un grup de treball amb Espanya per tractar sobre aquests dos punts al marge de la negociació a Brussel·les. Sánchez s’hi va referir tant en la reunió amb Espot com amb la que va mantenir amb el líder de l’oposició, el socialdemòcrata Pere López.

Segons va precisar Espot, es tracta d’un grup de treball tècnic, no polític. El cap de l’executiu va reconèixer que Espanya fa anys que insisteix en la necessitat d’establir un mecanisme per a les persones que marxen d’Andorra i que “per aplanar la negociació en l’acord d’associació” s’ha considerat oportú deslligar-lo de qüestions bilaterals.

No homologació

Andorra es nega a acceptar una homologació amb el sistema de protecció a l’aturat que funciona a l’estat veí, basat en un subsidi contributiu, mentre que el model al Principat és una prestació per desocupació no voluntària i no contributiva.

Andorra defensa que aquest model no s’ha de retocar, i considera que és possible trobar un punt d’entesa que a priori es pugui estudiar. Altres fonts també coneixedores de l’afer apunten que el Govern espanyol de coalició intentarà aconseguir un subsidi, mentre que l’executiu andorrà es manté ferm en el fet que no es pot oferir a la gent que marxa més del que es dona a la que viu al país. La idea inicial seria que les persones majors de 50 anys que perdin la feina i marxin a Espanya puguin cobrar l’ajut per a desocupats que funciona a Andorra, independentment que no hi resideixin. El Govern vol filar prim amb el control per evitar que hi hagi gent que cobri l’ajut i alhora tingui una altra font d’ingressos.

tracking