Reportatge

Sant Jordi torna al carrer

Les parades de llibres i roses compleixen amb la tradició després de l'aturada del 2020 per la pandèmia

Una parada de la plaça de les Pubilles d'Escaldes aquest matí

Una parada de la plaça de les Pubilles d'Escaldes aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les roses i els llibres tornen a estar presents aquest matí després de l'excepcionalitat per la pandèmia de l'any passat que va impedir celebrar Sant Jordi. Les parades tradicionals per complir amb la tradició s'han distribuït per diversos punts de totes les parròquies.

La demanda de roses ha provocat que en alguna floristeria hagin esgotat les existències passades les onze del matí.

Andorra la Vella

La plaça del poble ha tornat a ser l'escenari de la festa de Sant Jordi amb la tradicional Fira del llibre i la rosa, que segons un comunicat del comú, ha quedat oficialment inaugurada aquest migdia amb la presència de les principals autoritats del país. Els cònsols major i menor, Conxita Marsol i David Astrié, han visitat els expositors juntament amb la síndica general, Roser Suñé; el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. També hi han estat presents l’ambaixador de França, Jean- Claude Tribolet, i el conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri. La fira es recupera amb 21 expositors de llibres, 4 de roses i 8 amb productes d'artesania i manualitats, distribuïts al llarg de la plaça amb una distància de 3 metres i un circuit de trànsit unidireccional pels visitants.

La reina de les roses

Com aneu? “Accelerats!”, contesta rient la Carme, de la floristeria Magnòlia Flors, a l’altra banda del telèfon. Atrafegada amb els preparatius, ens demana educadament si la podem trucar una mica més tard. Per al gremi de les floristeries la jornada prèvia a Sant Jordi és, sens dubte, un dels dies amb més volum de feina de l’any. Finalment, la florista del barri antic ens fa un forat entre rosa i rosa. “És que tenim molts encàrrecs des de fa deu dies!”, s’excusa, mentre ens explica que vendran exclusivament des de la botiga. “La gent aquest any ha anat amb previsió.” De fet, ens explica que per a ells l’any passat va ser caòtic, ja que l’establiment va obrir només amb un marge de tres dies abans de la diada. “No vam tenir temps de fer res! Tampoc ens van arribar roses”, explica. En aquest sentit, l’any passat les productores no van produir i, per tant, els establiments tampoc no van poder vendre més flors de les que disposaven en aquell moment. De fet, s’ha de tenir en compte que la majoria de les roses que arriben a Andorra són cultivades a l’exterior i provenen d’Holanda, l’Equador i, fins i tot, de Colòmbia. Amb l’experiència de l’any passat, doncs, els clients s’han mostrat previsors. “Estic molt contenta perquè el gènere és molt bo!”, corrobora, la Carme. “Es continuarà venent més la rosa individual, tot i que amb una mica més d’elaboració. Per exemple, amb algun tipus de detall verd... Tot i això, sens dubte, la reina de les roses continuarà sent la vermella”, detalla.

A qui tampoc no li sobren mans és a la Lurdes, de la floristeria Aqua Nova, que a diferència de la Carme ens explica que sí que disposarà de dues parades al carrer; una a la plaça del Poble i l’altra a Roc Blanc. “Tenim previst vendre unes 1.300 roses. De moment, tenim una vintena d’encàrrecs”, confirma. En aquest sentit, explica que també estan elaborant alguns rams o, fins i tot, ninots de ceràmica amb motius de Sant Jordi i el drac. Tot i això, coincideix amb la que serà la protagonista el dia. “La que més es vendrà serà la vermella i la unitat”, sentencia.

tracking