Educació

Els professors es rebel·len contra la “falta de rigor” amb els edictes

Els docents engeguen una recollida de signatures per denunciar manca de “professionalitat i transparència” en el procés

Els professors es rebel·len contra la “falta de rigor” amb els edictesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El darrer procés de selecció per aconseguir una plaça fixa de professor ha tornat a portar polèmica. Després d’un procés més llarg de l’habitual a causa de la pandèmia, dilluns l’administració va informar als professors que s’havien presentat en els darrers edictes del resultat de les proves i, per tant, si havien aconseguit o no una plaça fixa. La sorpresa dels docents implicats va arribar dos dies més tard, quan el ministeri hi torna a contactar per informar-los que hi ha hagut un error a l’hora de comptar les notes que va provocar que alguns dels professors als quals se’ls havia anunciat que havien aconseguit la plaça, de cop la perdessin.

L’error va causar indignació no tan sols entre els afectats, sinó també entre els companys de professió. Fins a tal punt que un grup de professors ha decidit impulsar una recollida de signatures per denunciar la “falta de professionalitat, rigor i transparència sense precedents”. En el text que acompanya la recollida de signatures s’afirma que “cal qüestionar certs aspectes sobre el procediment, la selecció final i el tracte dels candidats”. “Creiem que val la pena parlar clar, no pot ser que es tardi gairebé un mes a dir el nom dels candidats que han superat el procés de selecció i dos dies més tard es comuniqui que hi ha hagut un error i que persones a qui s’havia anunciat que tenien una plaça adjudicada, de cop es quedin a fora”, s’inclou a la carta. El grup de sotasignants mostra “el seu desacord amb tot aquest procés, s’exigeix una reparació i que es depurin responsabilitats”.

Depurar responsabilitats

Segons van explicar diversos professors al Diari, l’administració és conscient de l’error quan una de les candidates presenta una queixa perquè no li quadra el resultat que li han comunicat. En aquest moment, el ministeri revisa les notes i s’adona que hi ha un error en el recompte de mèrits dels candidats. El canvi de criteri modifica les notes de tots els docents que s’havien presentat a l’edicte, fet que provoca que alguns passin a tenir més nota que altres i l’adjudicació de places es modifica.

Per al col·lectiu docent es tracta d’un greu error que ha generat molta “tensió” entre els treballadors. Per això, exigeixen “una reparació i que es depurin responsabilitats”. Amb tot, les fonts consultades van assegurar ahir que no es demana impugnar el resultat per no perjudicar els companys que han guanyat la plaça. “Pensem que és de justícia aplegar firmes i dir-hi la nostra perquè el sentiment de compa­nyonia, la transparència, el rigor i l’empatia són els valors que el professorat defensa en el dia a dia en la seva tasca docent i alhora són valors que integren el projecte educatiu de l’escola andorrana.

La iniciativa també compta amb el suport del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). Si bé el moviment ha estat impulsat directament per un col·lectiu de professors, el seu president, Daniel Pérez, va indicar ahir que el sindicat ha rebut neguits sobre els edictes. En aquest sentit, el SEP planteja fer la setmana que ve una reunió informativa.

El moviment va començar ahir i segons van indicar els implicats, una cinquantena de docents del centre de batxillerat de la Margineda ja havien mostrat el seu suport a la iniciativa. La crida també estava prenent embranzida a l’escola d’Ordino i comença a mobilitzar-se a la resta de centres educatius. Un cop tots els interessants s’hi hagin apuntat, els professors contactaran amb la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, per fer-li arribar el desacord sobre com s’ha fet el procés.

POLÈMICA AMB ALTRES PROCESSOS DE SELECCIONS DE PERSONAL EVENTUAL

L’edicte per cobrir diverses places fixes de professors de diferents matèries i que ha acabat amb la rebel·lió dels professors pel que consideren “falta de rigor” no és l’únic que ha aixecat polseguera. Fa dos anys el Govern es va veure obligat a repetir un edicte per consolidar places d’eventuals del 2016 que afectava tretze professors. El cas va estar durant anys judicialitzat després que un dels docents que havia participat en el procés de selecció portés a la Batllia la resolució del comitè tècnic de selecció. La sentència del Tribunal Superior va obligar a retrotraure el concurs al moment anterior a l’elaboració i pràctica de la prova professional. La resolució del conflicte va generar molta tensió entre el col·lectiu educatiu per l’impacte que va causar als candidats, que van haver de repetir un concurs per obtenir una plaça que feia dos anys que els havien donat. Aquest, però, no va ser l’únic edicte que va aixecar polèmica. El mateix professor que havia portat el procés del 2016 a la Batllia va portar també a la via judicial un altre concurs que s’havia celebrat el 2018. En aquest cas, però, la denúncia no va tenir recorregut.

tracking