Cimera iberoamericana

Amb V de vaccí i Veneçuela

La premsa iberoamericana es fa ressò del clam de la Cimera d’un repartiment just de vacunes i les declaracions encreuades en pro i contra de Veneçuela.

Amb V de vaccí i Veneçuela

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si hi ha una situació que sempre apareix en les Cimeres Iberoamericanes, gairebé des de la seva fundació, són les tensions regionals entorn a Veneçuela. I la 27a, celebrada a Andorra, no en va ser pas cap excepció. Diferents protagonistes però idèntica rivalitat: l’esquerra bolivariana xocant frontalment amb els governs que tenen el suport dels Estats Units.

La premsa iberoamericana es va fer ressò d’aquesta situació, sempre variant el titular segons la zona d’influència de l’edició del mitja. En aquest sentit, Globovisión va apostar per “Veneçuela denuncia a la XXVII Cimera Iberoamericana que el narcotràfic a Colòmbia és un problema internacional”. Dins el text, el mateix mitjà es va fer eco d’una altra de les queixes expressades per la vicepresidenta executiva veneçolana, Delcy Rodríguez, en afirmar que “Veneçuela exigeix respecte a la seva sobirania i demana tenir accés a les vacunes anti-Covid”.

A l’altre costat hi ha els titulars del mitjà PDCTV, que va obrir la informació relativa a la trobada amb “El president de l’Equador rebutja la presència de l’administració de Maduro a la Cimera Iberoamericana”. Cal recordar en aquest punt que el discurs que va fer Lenín Moreno va ser un dels més durs de la tarda de dimecres passat contra la República Bolivariana de Veneçuela. La notícia va recollir també, en un subtítol interior, que “Piñera demana a Maduro respecte per als Drets Humans”.

El Deber, el diari del departament de Santa Cruz, a Bolívia, va apostar per un titular informatiu, sortint de la polèmica, i va publicar que “La Cimera Iberoamericana exhorta a la solidaritat entre els països per a la recuperació dels efectes de la pandèmia”. En una línia similar es va moure un altre rotatiu bolivià, Los Tiempos, que de manera més contundent va afirmar que “Iberoamèrica reclama accés a vacunes i rebutja l’acaparament de dosis”.

Un dels pocs destacats que van sortir de la imperant V de vacunes o Veneçuela es va produir en el mexicà El Progreso, que va parlar d’un dels acords integrants de la Declaració d’Andorra: “Líders iberoamericans ofereixen combatre i erradicar qualsevol tipus de violència contra la dona.”

Així doncs, una vegada més, les tensions regionals es deixen veure en una trobada d’alt nivell de l’entorn llatinoamericà. I és que, al cap i a la fi, des d’aquell ja mític i llunyà “¿por que no te callas?” la Cimera no és plena si no hi surt Maduro, Chávez i Veneçuela.

tracking