Portugal ofereix al Principat part de les seves vacunes

El primer ministre, António Costa, les ofereix seguint el mecanisme establert per la UE per a països tercers tal com fan França i Espanya

Portugal ofereix al Principat part de les seves vacunesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Portugal, de la mateixa manera que ja ho estan fent França i Espanya, subministrarà a Andorra una part de les vacunes que li corresponen com a Estat membre de la Unió Europa. El primer ministre lusità, António Costa, reunit amb el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc de la Cimera de caps d’Estat i de Govern a Soldeu, es va oferir a abastir el Principat de vacunes, tal com fan els veïns del nord i del sud.

Ho va fer després que Espot expliqués al seu homòleg portuguès i al president de la República lusitana, Marcelo Rebelo de Sousa, també present a la reunió, que Andorra s’abasteix de vacunes tant mitjançant el projecte Covax com a través d’Espanya i França, seguint els mecanismes establerts per subministrar a països tercers de la Unió Europea.

Durant la trobada bilateral, el president portuguès es va interessar per la situació sanitària a Andorra i, especialment, per l’impacte econòmic que aquesta ha tingut al Principat, on l’economia depèn en bona part del turisme. El cap de Govern va aprofitar per explicar-li el pla d’ajuts transversal que s’ha desplegat per cobrir les necessitats dels sectors més afectats.

Cal recordar que a data de dimarts 22 d’abril, dimarts passat, Portugal ha subministrat entre els seus ciutadans 2.737.334 dosis de vacunes. D’aquestes són 701.423 les persones que han rebut les dues dosis, és a dir que hi ha un 6,88% de la població portuguesa totalment vaccinada.

A Andorra, per la seva banda i segons va informar ahir el Govern, des de l’inici del pla de vacunació ja s’han administrat 26.414 dosis fins que es va aturar el procés diumenge. La previsió és que aquesta setmana es torni a reprendre la immunització per a les persones que no han pogut assistir a la cita adjudicada en la fase actual de vacunació.

Contracte UE-Pfizer

Espanya ha abastit Andorra fins ara amb 7.800 dosis de vacunes Pfizer provinents de les compres de la Unió Europea. Ahir es va conèixer que el contracte entre la Comissió Europea i Pfizer-BioNtech per la compra de vacunes contra la Covid-19 marca un preu per dosi de 15,50 euros, segons va informar el diari català La Vanguardia.

El contracte es refereix a la compra per part de la Comissió Europea de 200 milions de dosis, amb opció a compra de 100 milions més. Els primers 100 milions de dosis tenien un preu de 17,50 euros per dosi, mentre que dels 101 als 200 milions la tarifa baixa a 13,50. Segons el document, això suposa un preu de 15,50 euros més impostos per als primers 200 milions de dosis. A mes, si la Comissió Europea ordenava 100 milions més en els tres primers mesos després de rebre l’autorització es mantindrien els 15,50 euros. El text també eximeix la companyia de responsabilitats per danys a tercers.

D’altra banda, un estudi publicat ahir a la revista científica PLOS Biology i liderat per la Universitat de York, a Toronto, suggereix que retardar la segona dosi per vacunar més persones podria ser una bona estratègia de salut que ajudaria a millorar l’eficàcia de la vacunació.

tracking