Cimera iberoamericana

Foto de família i dinar a Montaup

Demanda conjunta dels països iberoamericans per un repartiment just de les vacunes

Foto de família i dinar a MontaupFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El turisme és un dels motors de l’economia de diversos països de l’espai iberoamericà. I per aquest motiu, la Declaració d’Andorra va posar sobre la taula les necessitats de repensar la indústria arran de les conseqüències de la pandèmia. En aquest sentit, els estats membres van considerar el turisme una de les principals palanques de recuperació que es van posar sobre la taula al llarg de la Cimera. No obstant això, tots els participants van manifestar, de manera evident, que cal repensar el model. Es va acordar doncs establir “el turisme sostenible com a motor de desenvolupament local, cultural i mediambiental de les poblacions d’Iberoamèrica, situant-ho com a prioritat a les agendes polítiques i als plans estratègics o programes en la matèria”.

En la mateixa línia, la Declaració d’Andorra, que cal recordar que es va aprovar per consens entre els 22 països que integren la Cimera Iberoamericana, va apuntar que “es fa imprescindible dissenyar i articular models i sistemes innovadors que permetin avançar cap a un nou paradigma del sector en el marc de les línies estratègiques sobre turisme i desenvolupament sostenible”.

L’escalfament global, i en definitiva el canvi climàtic, van ser part indestriable dels discursos dels presidents. Cal tenir en compte que va ser gràcies a Andorra, que va impulsar la recuperació de la ministerial de Medi Ambient, que es va tornar a celebrar després de deu anys. Per acord comú, es va acordar redundar en l’aposta per seguir el compliment de l’Agenda 2030 i els Acords de París

Els clams per la vacunació universal i el repartiment just dels vaccins van estar sobre la taula, així com les crítiques a Covax. No obstant això, el president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, va anunciar que el seu país donarà “entre el 5% i el 10% de les vacunes comprades quan s’assoleixi el 50% de vacunació”.

Un altre dels trets destacats que la Cimera va posar sobre la taula és el paper de la dona en l’actual societat. I en aquest sentit es va acordar aprovar la iniciativa iberoamericana per prevenir i eliminar la violència contra les dones, “que buscarà enfortir les respostes nacionals per combatre i erradicar totes les formes i tipus de violència contra les dones com a requisit indispensable per a l’assoliment de la igualtat de gènere i el desenvolupament sostenible”.

La situació política de Veneçuela va ser emprada de foc creuat en els diferents discursos dels països llatinoamericans. Presidents com Sebastián Piñera, de Xile, o Lenín Moreno, d’Equador, van carregar amb duresa contra el règim de Maduro i fins i tot en van criticar la participació. Per part de la República Bolivariana, la vicepresidenta executiva, Delcy Rodríguez, va defensar amb contundència les llibertats del país i va criticar les sancions que hi ha imposades pels Estats Units. Va trobar el suport en altres estats de l’òrbita de l’esquerra llatinoamericana com Bolívia, Nicaragua o Cuba, que van criticar les sancions imposades.

Foto de família i dinar a Montaup

tracking