Justícia

Corts preveu que el judici pel 'cas Gao Ping' tingui més de vuitanta sessions

La vista oral s’iniciarà el 31 de maig i s’allargarà fins a final d’any amb una aturada a l’agost

Corts preveu que el judici pel 'cas Gao Ping' tingui més de vuitanta sessionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici per la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA), el conegut com a cas Gao Ping, es reprendrà dilluns 31 de maig. Aquest és el calendari que el Tribunal de Corts va notificar ahir a les parts presents a la causa. Un programa que preveu efectuar una vuitantena de sessions fins que el judici quedi vist per a sentència a final d’any. La vista se suspendrà a l’agost per les vacances i Corts treballa per fer sessions de dilluns a dijous, tot i que també hi haurà setmanes, les mínimes, en què la vista es faci de dilluns a dimecres. El judici es durà a terme a la sala magna de la nova seu de la Justícia en un horari de nou del matí a tres de la tarda. L’hora límit d’acabament és modelable amb l’objectiu, per exemple, de no haver de tallar cap declaració o la pràctica de proves si no s’ha acabat abans de les tres de la tarda.

Corts no va esperar ni un dia per compartir amb les parts el calendari del judici, després que dimarts el Constitucional els notifiqués la resolució dels dos recursos d’empara, un dels quals va comportar la suspensió de la vista per part de l’Alt Tribunal, que ho va manar quan el va admetre a tràmit. Tot i això, el president de la sala que jutja la causa primera de BPA, Enric Anglada, ja havia indicat quan va suspendre la vista després de les jornades de qüestions prèvies el 29 de gener del 2020, que el judici no es reprendria fins que la jurisdicció andorrana hagués resolt els possibles recursos presentats contra la sentència de Corts. Una resolució que va desestimar la majoria de qüestions prèvies presentades pels advocats dels processats en el cas Gao Ping. També va dictar que les que afectaven el fons de l’assumpte es resoldrien en un altre moment processal.

Recursos d’empara

Els dos recursos d’empara al Constitucional que han paralitzat el judici es van presentar contra les decisions de Corts, primer, i de la sala penal del Superior, després, de no admetre les actuacions presentades per alguns dels processats contra la desestimació de les qüestions prèvies de la causa primera de BPA.

El primer recurs el van presentar Santiago de Rosselló, Juan Cejudo Peña i Anna Maria Bermejo, per una presumpta vulneració dels drets al secret professional, a la intimitat i al secret de les comunicacions, així com una presumpta vulneració dels drets a un procés degut i a la defensa.

El segons recurs el van presentar 18 dels processats, entre els quals hi havia Joan Pau Miquel i De Rosselló, per una presumpta vulneració del dret a la intimitat, dels drets al secret de les comunicacions i a la inviolabilitat del domicili, així com per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a la defensa i a la presumpció d’innocència, a la llibertat i al procediment constitucional.

tracking