Cimera Iberoamericana

Espot defensa el multilateralisme i la vacunació en l'obertura de la Cimera

El cap de Govern ha obert a les quatre de la tarda l'acte central de la reunió que acull Andorra

Acte central de la Cimera Iberoamericana a Soldeu

Acte central de la Cimera Iberoamericana a SoldeuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La importància del multilateralisme i la necessitat imprescindible de vacunar a tota la població han estat els fils discursius del cap de Govern, Xavier Espot. "Hem afrontat una pandèmia que canviarà el curs del món i de la civilització" ha dit el líder andorrà, que ha estat molt contundent en afirmar que "Sinó no aconseguirem la immunitat de grup i de poca cosa haurà servit la innovació per desenvolupament per recueperar la senda del creixement". I en aquest punt Espot ha demanat que els països estiguin a l'alçada "de la col·laboració que hi ha hagut entre governs, empreses i universitats" en el desenvolupament de la vacuna.

Després de fer un minut de silenci en memòria de les pandèmies, el cap de Govern ha admès alguns dels problemes que la pandèmia ha posat en primera línia, com la bretxa digital, de la que ha dit que "és imprescindible impulsar una societat digital. Hem d’enfortir els sistemes nacionals d’innovació i la transferència de coneixement, i particularment en els països end esenvolupament i fer possible la recuperació post pandèmia" tot afegint que "l'aposta per la innovació ha de ser multilateral". Finalment, el cap de Govern ha agraït la feina feta per la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, davant de la que serà la seva darrera cCimera al capdavant de l'organització. Espot ha acabat dient que, per tal d'afrontar la recuperació cal pensar en un "desenvolupament medi ambiental i sostenible, digital" però que vagi acompanyat de "flexibilització" en els pagament dels deutes nacionals, atesa "el gran volum d'inversió i recursos que els països hem destinat per fer front a la pandèmia".

El cap de Govern ha refermat el compromís d'Andorra amb l'Agenda2030 i els acords de París. "Però el que hem fet, no és suficient. Perquè per tal de lluitar contra el canvi climàtic, és imprescindible que s'afronti com una posició global de tots els països. Cal el compromís de tots".

La secretària general de la Cimera, Rebeca Grynspan, el secretari general de l'ONU, António Guterres, de manera telemàtica com també ho ha fet la ministra d'Exteriors, Maria Ubach, confinada per haver-se contagiat de la Covid, han estat els següents participants a prendre la paraula. En la reunió intervindran representants dels 22 països membres de la Cimera Iberoamericana.

tracking