El TC avala la Llei de mesures urgents per flexibilitzar el mercat de lloguer

L’Alt Tribunal diu que la reducció del percentatge de cessió obligatòria “és una facultat dels comuns”

El TC avala la Llei de mesures urgents per flexibilitzar el mercat de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional es va pronunciar favorablement ahir respecte a la constitucionalitat de la Llei de mesures urgents per al mercat de lloguer i de millora del poder adquisitiu, a la qual el PS va presentar un recurs el mes de gener en considerar que el text vulnerava els articles 27, 33 i 80 de la Carta Magna.

Un dels punts de major conflictivitat del recurs del PS feia referència la reducció del percentatge de cessió obligatòria per part dels comuns, quelcom que el president del grup parlamentari va titllar d’una “cessió als interessos dels lobbies”. Doncs bé, sobre aquesta qüestió l’Alt Tribunal va remarcar que “és tan sols una facultat atribuïda als comuns” i “no una obligació imposada”, ja que “és una opció que deixa als comuns la llibertat de determinar el percentatge de cessió, que pot anar d’un 0% a un 15%”. A més, el Constitucional va dirimir que l’exempció “temporal” dels diversos requisits d’habitabilitat en el moment d’atorgar llicències d’una reforma o una rehabilitació “persegueix un objectiu d’interès general”.

Amb relació a l’article 27.1 que fa al·lusió al dret a la propietat privada, la sentència va reconèixer que el legislador “ha definit unes condicions d’exercici del dret a la propietat que permeten facilitar l’accés de més persones al mercat de l’habitatge de lloguer”. Quant a l’article 33, que fa referència a la utilització racional del sòl per part de l’Estat, el TC va constatar que “el legislador ordinari no ha infringit de manera manifesta el deure dels poders públics d’esforçar-se per assegurar les condicions necessàries per permetre que tothom pugui beneficiar-se d’un habitatge digne”. Per tot plegat, el Constitucional va afirmar que aquest marc d’actuació “té com a objectiu facilitar l’accés al mercat de l’arrendament al nombre mes gran possible de ciutadans”.

Preguntats al respecte d’aquest pronunciament, des del PS es va optar pel silenci fins que el grup parlamentari no es reuneixi per analitzar el seu posicionament. Per la seva banda, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va expressar la seva satisfacció per la resolució. “Sempre hem defensat la constitucionalitat de la llei i ara el TC ens dona la raó”, va dir Enseñat, que va incidir que el text marc dona la potestat als comuns de decidir sobre el percentatge de cessió de terreny. “El que ve a dir la sentència és que el Consell General està per sobre i que, per tant, pot legislar al respecte, al contrari del que deien els que van presentar el recurs”, va concloure Enseñat.

tracking