x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Cimera iberoamericana

La fiscalitat, en el punt de mira

Xavier Espot i Pedro Sánchez acorden celebrar una reunió anual per tractar les qüestions en matèria tributària
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una de les reunions celebrades en el marc de la Cimera Iberoamericana.

Andorra i Espanya parlaran sobre fiscalitat anualment

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una de les reunions celebrades en el marc de la Cimera Iberoamericana.

Fernando Galindo
Actualitzada 22/04/2021 a les 11:16
La fiscalitat andorrana torna a estar sobre la taula. El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van acordar ahir en una reunió en el marc de la Cimera Iberoamericana intensificar les trobades per tractar qüestions en matèria tributària. Els dos mandataris veuen convenient celebrar una reunió anual per explorar vies de cooperació amb la finalitat d’aprofundir en la transparència i l’intercanvi d’informació. L’anunci arriba en un context de redefinir el concepte de paradís fiscal, enmig del debat sobre si s’ha d’imposar una fiscalitat mínima a l’hora d’elaborar la nova llista de països no cooperadors i en plena polèmica per la reforma fiscal que treballa el govern espanyol. La recent arribada de diversos youtubers al país per pagar menys impostos ha tornat a posar Andorra a l’ull de l’huracà.

Els dos països van defugir ahir parlar “d’harmonització” fiscal, si bé sí que van parlar de cooperació i transparència en aquesta qüestió. El que és clar és que el gir que està fent el concepte de paradís fiscal no tan sols a Espanya, sinó a tota la UE, ha introduït un nou criteri per catalogar un país com a paradís fiscal que és l’equitat, amb la voluntat d’evitar que el règim fiscal esdevingui un factor de competitivitat entre països. Fins ara, els paràmetres per ser o no dins la llista de països no cooperants es basaven en la falta de transparència i la cooperació internacional, condicions que Andorra compleix escrupolosament des de fa anys. Ara s’ha introduït el concepte d’elusió fiscal i es tenen en compte els països que tenen un règim fiscal amb una baixa tributació. En aquest sentit, cal deixar clar que parlar d’harmonització no significa igualar els impostos dels dos països, sinó buscar un equilibri per reduir la diferència tributària.

En paraules de la ministra d’Afers Exteriors espanyola, Arancha González Laya, en una entrevista al Diari, el que es vol és “buscar que la fiscalitat entre territoris sigui justa”. En aquest sentit, González Laya va afirmar que el que es busca és que la fiscalitat “estigui compassada entre el que els dos països entenen que és lleial”. La ministra ja avançava que els dos països mantenen un diàleg fluït sobre la qüestió tributària, una afirmació que ahir al matí es concretava amb l’acord entre Espot i Sánchez de tancar una reunió anual per tractar la matèria. La ministra també es va referir als canvis internacionals en la matèria i va considerar “interessant” la idea d’una fiscalitat mínima.

Reforma fiscal espanyola
La llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que es debat al Congrés espanyol ha tornat a encendre l’alarma al Principat per la possibilitat que l’Estat veí inclogui Andorra a la seva llista de paradisos fiscals. En aquest context, el ministeri de Finances va demanar un informe al despatx d’advocats Garrigues que afirma que Espanya pot incloure unilateralment el Principat a la llista de paradisos fiscals tot i tenir-hi firmat un conveni de no doble imposició. Ara bé, el treball destaca que les normes que es derivin dels canvis legislatius només es podran aplicar sempre que no topin amb el conveni. L’informe també fa referència al fet que en cas d’incloure Andorra a la llista de jurisdiccions no cooperants, Espanya també hauria d’introduir altres països, alguns membres de la Unió Europea, perquè el procés sigui coherent. L’informe remarca que la pressió fiscal al nostre país està per sobre d’Irlanda, Dinamarca, Xipre, Croàcia, Luxemburg i Romania. En el cas de l’impost de societats, la càrrega que han de suportar les empreses és més alta al Principat que a Croàcia, Xipre, Luxemburg, Bulgària, San Marino, Lituània i Txèquia. A més, el Regne Unit (ja fora de la UE), Holanda, França i de forma més recent Itàlia, Portugal i Grècia han modificat les condicions per fomentar l’arribada de nous residents amb avantatges fiscals molt competitius.


L’informe també posa en relleu la feina feta per Andorra en matèria fiscal i indica que des del 2011, Andorra ha rebut 469 requeriments de 13 països diferents, dels quals la majoria van ser per part d’Espanya (263) i de França (202).

 
COOPERACIÓ EN MATÈRIA SANITÀRIA, SOCIAL I ECONÒMICA
El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, van analitzar ahir aspectes de l’actual context de pandèmia, des de la dimensió sanitària, econòmica i social, fins a la mobilitat. En aquest sentit, el líder andorrà va agrair al president espanyol la col·laboració en el subministrament de vacunes. Un altre dels punts que es van tractar és la cooperació bilateral i amb la Unió Europea per a la implementació del certificat digital que ha de permetre desplaçaments segurs arreu d’Europa de cara als propers mesos. Sobre l’acord d’associació amb la UE, Sánchez va refermar el suport d’Espanya a les negociacions.
Etiquetes
  • #37 Nos vamos!
    (22/04/21 23:46)

    Id pensando en marcharos de Andorra que esto se acabo! Menuda ruina le espera a Andorra!

    Respondre
  • #36 Nos pasará factura...
    (22/04/21 23:26)

    Las continuas provocaciones de algunos youtubers y de algún piloto de motos están consiguiendo enemistarnos con la gente de España. No se puede ser tan descerebrado hablando todo el día de que España te roba y chuleando de los pocos impuestos que se pagan en Andorra. Esto nos pasará factura

    Respondre
  • #35 Kiko
    (22/04/21 17:57)

    Augmentar impostos en temps de pandemia ? No se jo ...

    Respondre
  • #34 Unmés
    (22/04/21 17:13)

    Tonteries va dir..
    Potser ha esta incompetència del Govern? Perquè s'ha venut com una interpretació de la llei. Però els lazis sempre tenen la culpa i els Borbons han fet un món millor.

    Comentari #33 molt simpàtic :))

    Respondre
  • #33 Cat Stevens-Xondo
    (22/04/21 14:08)

    El borbó només ha demanat : “volem intercanviar informació fiscal, es pot???” Pero el cap de govern ha entés : “volem intercanviar informació fiscal, Espot.” I ho ha interpretat com un ordre del borbó ... i així estem . Aix!!

    Respondre
  • #32 Tonteries
    (22/04/21 13:47)

    Viçens va dir..
    Més aviat quan va venir el Borbó als tres dies vam poder circular lliurement. El tema està en la inutilitat de Su Sanchidad "Sanchez", que ja no sap que fer perquè la gent amb diners no li marxin d'Espanya.

    Respondre
  • #31 Interès
    (22/04/21 13:19)

    Doncs, el Sr. Sánchez ahir no es va queixar pas que el sopar de tots ells constes un ull de la cara, com que estaven a tot luxe i pijeria i el benefici era per ells, aquí val tot.
    S'ha de felicitar l'organitzador de l'esdeveniment pel seu bon gust i elegància.

    Respondre
  • #30 J.
    (22/04/21 13:18)

    Lloguers exorbitants, salaris baixos, ara nomes ens faria falta pagar IRPR com als paisos veins... Si voleu que el pais acabi amb 10.000 habitants, aneu pel bon cami.

    Respondre
  • #29 anfor
    (22/04/21 13:02)

    Pep va dir..
    I enaltir a aquests castellàns tampoc, bé anem despertar.nos, aquest cop Catalunya no té res a veure.hi, anem fent fílies jà?

    Respondre
  • #28 anfor
    (22/04/21 12:51)

    Joan va dir..
    A Troya varen arreblegar cap dintre les muralles un cavall, a Andorra estàn fent mèrits per acabar d'entrar.lo, queda la cua penjant per el riu Runer, qui li donarà l'ùltima espenta?

    Respondre
Veure’n més
37
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts