x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
JUSTÍCIA

Via lliure a la represa del judici pel cas Gao Ping

El Constitucional ha desestimat els recursos presentats per alguns dels processats en la causa primera de Banca Privada d'Andorra

Una de les jornades de qüestions prèvies de la causa primera de BPA.

El TC suspèn la represa del judici del 'cas Gao Ping' per resoldre un recurs

L'Alt Tribunal ha desetimat els recursos, el que dona via lliure a la represa del judici

Fernando Galindo
Actualitzada 20/04/2021 a les 15:50

El judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra (BPA), el conegut com el cas Gao Ping, es reprendrà en les properes setmanes després que el Tribunal Constitucional hagi desestimat els dos recursos d'empara presentats pels advocats dels processats. La data vindrà marcada per la possibilitat que tenen els lletrats de presentar un recurs de súplica al mateix tribunal. Els recursos es van presentar primer contra les resolucions del Tribunal de Corts que van desestimar les qüestions prèvies presentades pels lletrats. Després de recórrer al Tribunal Superior, que també va tombar les actuacions, els advocats van anar fins al Constitucional que els va admetre a tràmit. L'Alt Tribunal ha decidit ara desestimar els recursos, el que dona via lliure a la represa del judici, el primer dels relacionats amb BPA.


El primer recurs el van presentar Santiago de Rosselló, Juan Cejudo Peña i Anna Maria Bermejo per una presumpta vulneració dels drets al secret professional, a la intimitat i al secret de les comunicacions, així com una presumpta vulneració dels drets a un procés degut i a la defensa.

Els tres processats consideraven, per exemple, que la notitia criminis que va donar lloc a la incoació de la causa, és a dir, la nota de la FinCEN que va desembocar en la intervenció de BPA, va ser provocada de manera artificial i maliciosa i producte d’amenaces, coaccions i xantatge. També vulnera els seus drets el rebuig de la petició de nul·litat de la notitia criminis per la batlle instructora relatiu a les coaccions, amenaces i xantatge contra Banca Privada d’Andorra i la incorporació de la documentació interessada per la Fiscalia, així com les intervencions telefòniques provinents d’altres causes judicials i sense consentiment dels interessats.

El Constitucional, en la seva resolució, considera que la nota de la FinCEN va ser tinguda en compte en el marc de la instrucció i en el conjunt del procediment seguit contra els processats "sense vulnerar cap dels drets garantits per l'article 10 de la Carta Magna". Tampoc veu vulnerat els drets a la intimitat, al secret de les comunicacions i al secret professional dels recurrents perquè la gravació de les seves converses telefòniques i electròniques estava estipulat en els seus contractes de treball.

El segon recurs tombat pel TC era relatiu a la desestimació de les qüestions prèvies per part de Corts. El van presentat 18 dels processats, entre els quals hi havia Joan Pau Miquel i De Rosselló, per una presumpta vulneració del dret a la intimitat, dels drets al secret de les comunicacions i a la inviolabilitat del domicili, així com per una presumpta vulneració dels drets a un procés degut, a la defensa i a la presumpció d’innocència, a la llibertat i al procediment constitucional.

La vulneració dels drets fonamentals denunciada estava relacionada amb la incorporació de proves d’altres causes nacionals i estrangeres, d’intervencions de comunicacions i registres domiciliaris d’altres causes i dels registres a BPA del 25 i 26 de setembre del 2015.


El TC, en aquest cas, considera que Corts va motivar correctament la incorporació de les proves obtingudes en el marc d'un procediment estranger en una a preciació coherent i raonable de l'ordenament jurídic andorrà derivat dels convenis internacionals.

Respecte als registres a BPA, el TC considera que no es va vulnerar cap dret constitucional perquè es van fer motivats i proporcionals als fets investigats.

  • #2 Ciutada2
    (20/04/21 21:15)

    Una vergonya tot plegat, un expoli amb tota regla amb un proces mal instruit i amb unes proves que nos'aguanten per enlloc, nomes cal veure en que ha quedat el gran cas gao ping a espanya, pero el sr. fiscal d'andorra erre que erre amb la seva creuada contra tots aquells que no li riuen les gracies o no li cauen be. Pero si s'equivoca no pasara res, no repondra ell amb el seu patrimoni, ni li embargaran els seus bens com hi ha molts dels suposats acusats, ni perdra res com molts altres que hem perdut el que no esta escrit per la intervencio i no poder operar amb la renda variable, estalvis de tota una vida perduts per unes decisions de uns prepotents, ineptes i agossarats personatges que encara treuen pit.

    Respondre
  • #1 ciutadà
    (20/04/21 17:00)

    sorprés, decebut i acollonit... és la sensació que tinc ara mateix... doncs, la denuncia de la gravació de les AMENACES de Celestino Barrosso, la DECLARACIÓ signada del exsecretari d'estat del PP reconeixent que la "policia patriòtica" va intervenir directament, no serveixen de res? qualsevol pot amenaçar "el nostre país" i aqui no es fa res?

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts