TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Justícia

El TC decreta la llibertat de quatre joves empresonats per narcotràfic

Un dels processats, que van ingressar a la presó el maig passat, és el fill d’un alt càrrec de la policia

El TC decreta la llibertat de tres joves empresonats per narcotràfic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha decretat la llibertat per a quatre joves que estaven en presó provisional des del maig passat acusats de narcotràfic. La resolució, que es va conèixer ahir, dona la raó als advocats de tres dels joves, que havien presentat fins a tres habeas corpus en considerar que no era adequada la renovació de la mesura de presó provisional feta el gener passat. Els quatre joves, entre els quals hi ha el fill d’un alt càrrec de la policia, van sortir en llibertat ahir la tarda.

Els advocats dels tres joves ara en llibertat van presentar el tercer habeas corpus després que primer la Batllia de guàrdia i després el Superior els declaressin nuls. Segons la resolució del Tribunal Constitucional, els tres joves haurien d’haver sortit en llibertat el 10 de gener, dia en què s’esgotava el període de presó provisional dictat per la Batllia. L’Alt Tribunal considera que se’ls ha vulnerat el dret a la llibertat individual i anul·la els autes de la Batllia de l’11 de gener i de Corts del 15 de gener que prorrogaven l’internament.

Els tres joves encara estan en espera de data de judici i els seus advocats estan estudiant posar una demanda contra l’administració de justícia per haver tingut tres persones privades de llibertat durant tres mesos quan ja s’havia complert el període de presó provisional.

L'advocada del quart jove, que també espera la data de judici, va decidir no presentar el tercer habeas corpus com a estratègia de defensa, però conscient que una resolució favorable als altres tres joves també benefiaria al seu client.

Operació en plena pandèmia

Els quatre joves van ser detinguts per agents del grup d’antifrau de la policia la nit del 8 al 9 de maig de l’any passat a Juberri transportant tres quilos de marihuana que havien adquirit a Espanya. Havien fet caminant una ruta tradicional del contraban que va a parar a la zona de la Rabassa per poder adquirir l’estupefaent en territori català (a la Seu d’Urgell) i passar-lo al Principat intentant esquivar la vigilància extrema que hi havia sobre la frontera en ple confinament per la pandèmia. Però agents del grup antifrau els van enxampar a Juberri. Els quatre arrestats van ingressar a la presó de la Comella per decisió del batlle de guàrdia hores després de ser detinguts.

Els agents van controlar els joves, tots quatre residents al Principat i d’entre 27 i 29 anys, amb els estupefaents que havien adquirit, que portaven al maleter d’un vehicle. Al cotxe es van trobar tres motxilles i al seu interior sis bosses amb 3.153 grams de marihuana. Un dels quatre joves hauria anat a buscar els altres tres en cotxe a Juberri per culminar el transport.

Cal recordar que en aquelles dates la frontera estava tancada i només es permetien viatges molt justificats i el pas de fronterers.

tracking