Cimera iberoamericana

Desembarcament a Soldeu

L’hermètic dispositiu de seguretat de la vila canillenca comença a prendre forma amb l’arribada de més de 200 efectius policials espanyols. Els cribratges sanitaris amb tests d’antígens permeten detectar deu positius entre els treballadors de l’hotel Hermitage.

Proves de tests d'antígens a policies espanyols dilluns a Soldeu

Proves de tests d'antígens a policies espanyols dilluns a SoldeuFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Això és un caramel enverinat del senyor Martí. Si no hagués estat per la pandèmia, organitzar els protocols de seguretat per a cadascuna de les 22 delegacions internacionals hauria estat impossible, seria una bogeria”, pronuncia alleujat un dels agents policials nacionals que custodia la vigilància de la Cimera Iberoamericana. Tot i que només assistiran presencialment les delegacions d’Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana, les dimensions de l’operatiu desplegat superen amb escreix qualsevol dispositiu de seguretat mai abans realitzat al Principat.

A menys de 48 hores de la cerimònia inaugural, Soldeu es presenta com una localitat presa per les forces de l’ordre espanyoles, amb comandaments del més alt nivell que recorden l’aparença de les tortugues ninja tant pels seus uniformes verds militars com per les motxilles tàctiques en forma de closca. En total, 150 efectius de diferents unitats de la policia nacional i 84 agents de la guàrdia civil que ahir van desembarcar a Soldeu per reforçar la cooperació en matèria de seguretat amb les autoritats nacionals. Com si es tractés d’un campament base, els policies destinats a la missió Andorra van rebre ahir les seves primeres instruccions sobre el terreny i van anar ocupant els prop de 800 metres que separen el punt de recollida de les acreditacions fins a l’improvisat stop lab que acull les proves diagnòstiques contra la Covid-19. “És exagerat, massa espectacular”, comenta amb perplexitat un dels pocs ciutadans de la localitat canillenca que es deixa veure pels desèrtics carrers.

Els valents negocis que encara es resisteixen a abaixar la persiana a la vila canillenca es poden comptar amb els dits de la mà i no esperen gran cosa de la desfilada de comitives iberoamericanes. Després d’una nefasta temporada d’hivern, l’impacte de la Cimera Iberoamericana serà gairebé nul per a la gran majoria del teixit econòmic de la parròquia, que tan sols espera rascar alguns cèntims de més entre convidats, policies i periodistes. Més activitat presenten els voltants de l’stop lab, on es congreguen diverses unitats medicalitzades del servei d’urgències francès i un hospital mòbil cedit pel centre hospitalari de Tolosa. Precisament, els tests d’antígens practicats durant la jornada d’ahir van permetre diagnosticar un total de deu positius entre els treballadors de l’hotel Hermitage, monitorats diàriament en termes sanitaris com la resta de participants.

Benvinguts, Bienvenidos, Bem-vindo, resen els trilingües rètols lluminosos de la xarxa viària, que acompanyats de les banderoles promocionals que pengen dels fanals engalanen l’organització d’un esdeveniment que aspira a situar Andorra al mapa iberoamericà. De moment, tot i el format semipresencial de l’esdeveniment, Soldeu s’ha convertit en la capital de la seguretat, blindada amb tanques que impedeixen l’estacionament de vehicles i, a partir d’avui, bunqueritzada amb l’arribada de quatre caps d’Estat iberoamericans.

Desembarcament a Soldeu

tracking