x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Cimera iberoamericana

Desenvolupament sostenible per sortir de la crisi

Espot defensa el canvi de model per fer front a les necessitats econòmiques i a la recuperació dels sectors tocats per la pandèmia
Espot, durant l'acte d'obertura de la Trobada empresarial iberoamericana.

Defensa del model sostenible per sortir de la crisi

Espot, durant l'acte d'obertura de la Trobada empresarial iberoamericana.

Fernando Galindo
El cap de Govern, Xavier Espot, saludant Erol Kiresepi davant l'atenta mirada de Rebeca Grynspan.

Defensa del model sostenible per sortir de la crisi

El cap de Govern, Xavier Espot, saludant Erol Kiresepi davant l'atenta mirada de Rebeca Grynspan.

Fernando Galindo
Actualitzada 20/04/2021 a les 11:02
La 13a Trobada empresarial iberoamericana va tenir en la benvinguda una d’aquelles frases que queden per a la posteritat. “El desenvolupament serà sostenible o no serà”, així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en les declaracions que va fer després de donar la benvinguda a l’avantsala de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que tindrà lloc demà. Amb poc més de sis mesos de retard, a causa de la pandèmia, Andorra la Vella es va vestir de gala per acollir al Centre de Congressos les dues jornades en què tindrà lloc la trobada empresarial.

El parlament d’Espot va cloure les intervencions del primer acte i el cap de Govern no va deixar passar l’oportunitat de refermar el compromís d’Andorra amb el desenvolupament sostenible. Abans, però, va tenir un record per a les víctimes de la pandèmia arreu del món i va afirmar que “el nombre ha estat massa elevat”, a més a més d’admetre que “el coronavirus ens ha colpejat amb una força que ningú esperava”. Amb relació a les conseqüències de la pandèmia, Espot les va qualificar de “devastadores” i especialment per a un país com Andorra, ja que “el 2019 vam rebre vuit milions de visitants i l’any passat només cinc”, motiu pel qual el Govern que encapçala va fer “l’Horitzó 23, posant t èmfasi a reconvertir i millorar els sectors tradicionals com el turisme i diversificar l’economia per fer-la més resilient”.

Compromís amb el medi ambient
El líder de l’executiu va recordar que “Andorra va ser un dels primers països a mostrar el més ferm compromís amb els acords de París”, però va afegir que, perquè qualsevol pacte sobre un nou model de desenvolupament tiri endavant, cal “el compromís de les empreses”, ja que si no “el desenvolupament sostenible seria una entelèquia”.


El cap de Govern va encoratjar els empresaris a “omplir de contingut l’agenda 2030” en un document que els líders polítics rebran avui, un cop acabada la trobada. Espot va acabar la seva intervenció citant Miguel de Unamuno i va dir que “aquí no hem tingut ni herois militars ni revolució. Hem tingut la intrahistòria. La història dels pobles, de persones anònimes que fan que la cosa funcioni. I aquí el paper de les persones empresàries és un paper crucial”, i va dir que aspirava a les professions tradicionals sumar-hi “investigadors o experts en energies renovables”.


La primera de les intervencions de la tarda va anar a càrrec de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va presentar el país al món. A més, va posar en relleu la història comercial d’Andorra i va dir que “el nostre primer motor econòmic va ser el comerç. A mitjan segle passat hi havia riuades de gent que venien a comprar vaixelles, olles de pressió o formatge”, i va destacar que “l’actual Andorra l’hem construït entre tots, amb moltes persones d’Iberoamèrica, especialment d’Espanya i Portugal”.


El relleu de Marsol el va prendre el president de la CEA, Gerard Cadena, l’entitat sobre qui ha recaigut el pes de l’organització de la trobada empresarial. Cadena va dir que “hem de reconstruir els sectors que han quedat més tocats per la crisi”, però va afegir que “no ho hem de fer en el sentit antic que teníem, sinó d’acord amb una economia circular”. El president de la CEA va recordar que “hem demostrat que les empreses som claus per a la recuperació i formem part de la solució”. Finalment, Cadena va dir que “el desenvolupament sostenible és un programa de canvi de societat, i això es fa des de tots els àmbits amb decisions inclu­sives”.


L’altra pota de l’organització requeia en la secretaria general iberoamericana, que en la persona de Rebeca Grynspan va fer una glossa d’allò públic en relació amb el que estava passant arreu del món amb la pandèmia de la Covid-19. “La pandèmia no discriminava, perquè tots ens podíem posar malalts. Però tots no ens podem curar igual”, va dir Grynspan, que va afegir que la pandèmia havia mostrat “els dèficits estructurals. Són problemes que teníem d’abans com la falta d’universalitat en la salut, i això ens recorda la profunda revalorització que aquests fets han fet de les coses públiques, però enteses com a col·laboració de tots”.


Per la seva part, el president de la CEOE, la patronal espanyola, Antonio Garamendi, va posar en relleu “l’esperit de resiliència i d’afrontar les dificultats” del sector empresarial, i va comminar que en el nou període que afrontaran els països després de la pandèmia serà essencial “la col·laboració publicoprivada”. Finalment, el president de l’Associació Internacional d’Empleadors, Erol Kiresepi, va dir que “cal estudiar una regulació de la feina de les grans plataformes digitals i que siguin equitatives entre els diferents països del món”.
Etiquetes
  • #13 Ainssss.......
    (20/04/21 14:01)

    Desenvolupament sostenible quan els mandataris de 22 països han vingut amb avió contaminant amb milers de litres de querosè?

    Respondre
  • #12 Peis peis
    (20/04/21 13:08)

    has pensat molt abans de dir aixo??? ¨que sera sostenible o no sera¨?? quines platitudes que dius, mare meva.. no has pogut copiar res mes d´algun politic de fora amb un discurs mes elevat??

    que be que ho has fet... :))) com un nen de primaria que ha llegit algo i pensa que ara va de xulo si repeteix

    Respondre
  • #11 Així és
    (20/04/21 11:07)

    Nyap va dir..
    Exactament! Com sempre la vara de medir no és la mateixa per a tothom. “Haz lo que yo digo no lo que yo hago”, però de mentre la gent votant feliçment, creient que existeix una democracia perfecta i pensant que els polítics ens arreglaran algun aspecte de la nostra vida. 
    Suposo que el fet de no tenir cap possessió pel dia de demà serà igual per a totthom, i podrem veure els nostres estimats liders agant un tren amb llit per poder viatjar.

    Respondre
  • #10 Bla bla bla
    (20/04/21 10:56)

    Aquestes envolades tant líriques de "el turisme serà sostenible o no serà" fan molta gràcia.
    És fantàstic els discursos polítics com poden variar segons les circumstàncies.
    Semblen alló del Grouxo Marx que deia " vostè que es pensa, jo soc un home amb principis molt afirmats, peró si no li convenen aquests en tinc d'altres que potser li convindran."
    Tot i això s'ha de reconèixer els esforços del nostre Cap de Govern per procurar fer-ho el millor possible, però no cal deixar-se endur pel corrent, cal donar la primacia a l'interès del país. El demés no compta, o compta poc.

    Respondre
  • #9 Nyap
    (20/04/21 10:36)

    Ja veig, els pobres rucs hem de deixa de tenir cotxe propi perque els youtubers puguin seguir contaminant amb els seus superesportius per la ciutat.
    Ens en hem d'estar de fer desplaçaments amb cotxe particular perque contamina molt, pero podem fer un aeroport a Grau Roig, perque els avions treuen fum del bo, del que no contamina gens.

    Respondre
  • #8 Enric
    (20/04/21 10:08)

    I habitatges dignes que la gent pugui assumir o be pujada del salari base per quant senyor Espot? Aixo per quant?

    Respondre
  • #7 convidat Trobada empresarial iberoamericana
    (20/04/21 09:59)

    Puc venir com a convidat a la Trobada empresarial iberoamericana? us explicarè un conte!

    Respondre
  • #6 Insert Coin
    (20/04/21 09:58)

    Es defensen a les empreses, no a les persones, els reptes globals, és a dir, el "canvi climàtic, el terrorisme i la pandèmia" són un muntatge del propi sistema oligàrquic mundial per destruir els Estats Nació i passar el poder total a les multinacionals i al poder financer, Andorra està morta i sotaterra, hem lliurat la nostra independència a canvi de res.

    Respondre
  • #5 Parole, parole toutjour de parole
    (20/04/21 09:26)

    Parole, parole.........no hem crec res de res demagogia varata.

    Respondre
  • #4 això mateix, sostenibilitat!!!
    (20/04/21 09:25)

    Espot, volem el nostre dret a un habitatge digne!!!!

    Respondre
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts