Anàlisi per trobar el risc de Covid greu

Un examen sanguini permetria identificar els pacients amb més probabilitat d’emmalaltir

Anàlisi per trobar el risc de Covid greuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una anàlisi de sang permetria identificar els pacients que tenen més probabilitats de tenir malalties greus i acabar a l’UCI. Així ho han suggerit els autors d’un estudi que confirma la presència d’anticossos contra l’interferó en un percentatge important dels malalts de Covid ingressats a les UCI.

L’estudi l’han dut a terme conjuntament el grup de malalties neurometabòliques de l’Idibell, l’Institut d’investigació biomèdica de Bellvitge, liderat per la doctora Aurora Pujol, i el departament de medicina interna de l’hospital Universitari Infanta Eleonor de Madrid, encapçalat pel doctor Jesús Troya. L’estudi s’ha publicat al Journal of Clinical Immunology.

Els interferons són proteïnes que pertanyen al grup de les citocines. Les produeixen algunes cèl·lules quan les infecta un virus. Serveixen per enviar senyals a altres cèl·lules i protegir-les.

Però el coronavirus SARS-CoV-2 té mecanismes per reduir la producció d’interferó per part de les cèl·lules del sistema immunitari. Per això, el virus podria passar inadvertit i no es produiria la resposta del sistema de defensa de l’organisme.

Estudis previs en què ha participat Aurora Pujol ja apuntaven el paper d’una proteïna concreta, l’interferó tipus 1, en el desenvolupament de formes greus de Covid. Així, s’havia vist que certes alteracions genètiques relacionades amb l’interferó explicarien molts dels casos greus de Covid i per què es produeixen fins i tot en gent jove o de mitjana edat.

La majoria dels pacients infectats pel nou coronavirus no presenten símptomes o aquests són molt lleus, però un 3% desenvolupa pneumònia i un 0,3% evoluciona cap a estats més severs. Poder distingir quins malalts tindran pitjor evolució ajudaria a millorar el pronòstic i el tractament. De fet, en aquest estudi s’ha demostrat que el 10% dels pacients ingressats amb formes greus de Covid presentaven autoanticossos contra l’interferó.

tracking