Agricultura

Els veterinaris denuncien “pressions” pel projecte d'ADN

El col·lectiu assegura que si participa en el projecte serà “obligat” pel Govern i els comuns

Els veterinaris denuncien “pressions” pel projecte d'ADNFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centres veterinaris van fer públic ahir un nou comunicat conjunt sobre el polèmic projecte de l’ADN dels gossos. Després de les crítiques llençades pels cònsols de Canillo, acusant una part d’estar polititzats i asseverant que una majoria són favorables a la iniciativa, el col·lectiu va voler precisar en un comunicat subscrit per la totalitat dels centres que mantenen el posicionament sobre el genotipatge, que no hi creuen, i que si n’acaben fent part serà “perquè ens veiem obligats, davant la insistència i pressió que estem rebent per part de comuns i govern”.

El col·lectiu va insistir que la seva opinió s’alinea “amb els criteris i informes publicats per tots els col·legis veterinaris professionals d'Espanya (únic país on s'està portant a terme aquest projecte en alguns municipis) que responen a criteris científics, tècnics i jurídics”. Sostenen els professionals que la fórmula ideada amb l’objectiu de localitzar aquells propietaris incívics que no recullen l’excrement de la seva mascota “té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i, en canvi, posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el transponedor (microxip) i el mateix registre d’animals de companyia”. Entre els criteris que apunten per assegurar la ineficàcia del sistema apunten al percentatge “molt elevat” de mostres no concloents o que no hi ha garantia de la cadena de custòdia.

A més, recorden les dificultats econòmiques agreujades per la pandèmia i que per això, amb l’objectiu de millorar el projecte, apunten que caldria que “Agricultura i comuns assumeixin tot el cost del projecte” tant l'extracció com el processament de les mostres, per tal que repercuteixi el mínim possible en els propietaris. A més a més, consideren que la subvenció “cal que sigui a llarg termini” i que les mateixes administracions han d’assumir la part dels propietaris censats a Escaldes-Engordany, comú que ja es va desmarcar del projecte.

El col·lectiu va indicar que la major part de les mesures les ha recomanat la mateixa empresa adjudicatària del projecte, CAN-ID-Vetgenòmics, “gràcies a l’experiència de camp amb els municipis en què treballa”.

tracking