x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Competència

L'obertura de basars obre una guerra de preus que aprofita el contraban

El comerç històric es queixa que reben suport per a la inversió inicial, per adquirir i pagar a llarg termini la mercaderia
El taxi en el dipòsit de la policia d'un dels detinguts per presumpte contraban de tabac amagat en un camió.

El contraban aprofita la lluita de preus al comerç de tabac

El taxi en el dipòsit de la policia d'un dels detinguts per presumpte contraban de tabac amagat en un camió.

Fernando Galindo
Actualitzada 19/04/2021 a les 12:55
La guerra de preus del tabac que va convulsionar el Pas de la Casa s’ha traslladat a la resta del país. La proliferació de nous establiments -tipus basar- que venen tabac ha provocat una batalla de preus contra la qual el comerç històric es veu impotent, ja que aquestes noves botigues tenen el suport d’algun fabricant i unes facilitats que permeten la seva supervivència fins i tot en el pitjor dels escenaris, sense turistes i poc comprador nacional.

Representants de grans magatzems consultats per aquest diari es queixen d’aquesta competència que consideren que els perjudica directament i que, en alguns casos concrets, alimenta el contraban. Un dels grans fabricants ha incrementat un 4% el preu de cost de la seva marca insígnia, i la gran majoria de centres comercials han repercutit aquest augment al preu final, és a dir, al comprador.

En canvi, alguns basars no ho han fet i ofereixen els productes al preu mínim que dicta el Govern a través del BOPA. Els comerciants al·leguen que és impossible mantenir aquestes tarifes que no deixen cap marge de benefici. Raül Calvo, president del Grup Sant Eloi, es refereix de forma clara a la forma d’actuar d’aquests locals. La seva opinió coincideix amb la d’altres directors de grans comerços del país, que veuen darrere de tot un suport per perjudicar els establiments tradicionals i alhora malmetre la imatge del país.

FACILITATS
El fabricant subvenciona la inversió per obrir nous comerços, ofereix la mercaderia a pagar després de la venda i a llarg termini, de manera que la subsistència és possible sense tenir grans beneficis, quelcom que no es poden permetre la resta de negocis.


Calvo, que defensa que l’única alternativa seria un pacte entre fabricants i punts de venda, entén que aquesta possibilitat és complicada per les “circumstàncies especials d’un fabricant en què es barregen qüestions que res tenen a veure amb la venda de tabac”. Per això, el president del centre lauredià va apel·lar a l’ètica comercial per entendre que “avui en dia no té cap sentit omplir un camió de tabac de contraban, aquesta activitat és irrisòria però perjudica la imatge del país a nivell internacional”.


Aquesta declaració està lligada al fet que hi ha contrabandistes que recorren a aquests basars per comprar el màxim de mercaderia -10 cartrons- que permet la llei i aprofitar els preus tan competitius. El venedor no fa cap il·legalitat tot i l’anormalitat de tenir un client fidel que aconsegueix la mercaderia sense haver d’identificar-se ni cap mena de control en els diferents punts de venda.


Aquest modus operandi és el que utilitzaven les dues persones detingues fa dos diumenges acusades de contraban de tabac per valor d’un milió d’euros.

 
TARIFES MÍNIMES QUE MARCA EL GOVERN QUE NO SEMPRE SÓN RESPECTADES
El comerç tradicional està cedint a la guerra de preus i renuncia al marge de beneficis per no perdre clientela. Calvo explica que “el comprador de tabac és molt sensible i per un o dos euros canvia d’establiment”. Altres responsables són més directes i afegeixen que molts d’aquests nous establiments “no es justifiquen per la venda al client i l’única manera de subsistir és amb el tabac que es destina al mercat negre”. La botiga no fa res il·legal perquè l’operació està dins del que marca la llei, però per als contrabandistes aquests punts de venda són una oportunitat per acumular cartrons sense cap tipus de control, “ja que en molts casos es venen a preus per sota del que marca el Govern”, diu la mateixa font.
I és que el BOPA fixa unes tarifes mínimes i, si el fabricant decideix un increment, això repercuteix. També hi ha una demanda cap al ministeri de Finances perquè controli amb més rigor les llicències que dona. El llistat amb els preus mínims inicials de venda al públic que ha de servir per respectar el compromís de no augmentar el diferencial entre Andorra i els països veïns de la UE ha estat aprofitat per iniciar una guerra que res té a veure amb el comerç del tabac, apunten des del sector.
Etiquetes
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts