Literatura

Novetats editorials d'un Sant Jordi cuinat a casa

Vergés, Rubio i Gálvez encapçalen la llista de títols d’autors andorrans i de la zona dels Pirineus

Novetats editorials d'un Sant Jordi cuinat a casa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“A veure si haurem de canviar l’himne d’Andorra!”, comentava Anna Riberaygua de la llibreria La Puça. “L’últim llibre d’Oliver Vergés ens fa replantejar certes coses en relació amb la llegenda sobre el viatge de Carlemany a Andorra...” Amb aquest petit espòiler, la llibretera del local del barri antic ens avançava el nom d’un dels títols que tot apunta que acabarà encapçalant les llistes de Sant Jordi d’aquest divendres: Carlemany i Andorra. Història de la carta pobla (Anem Editors). “Quan es parla d’un tema relacionat amb Andorra i la seva història, el llibre té molt d’èxit”, afegia per la seva banda Pamela Méndez, responsable de la llibreria Idees. Una altra de les novetats editorials també molt relacionada amb el país és Paraula d’Andorra (Culturàlia), de David Paloma. “Es tracta d’un recull d’unes trenta paraules del lèxic andorrà. És un llibre molt baratet que es vendrà molt bé”, s’atrevia a aventurar Riberaygua.

Autors quilòmetre zero

De fet, tant Méndez com Riberaygua preveuen que, com passa cada any al Principat, la majoria de compres es decantaran cap al llibre d’autor andorrà o pirinenc. I, com sempre, ja hi ha algun favorit que destaca. El dietari de confinament de David Gálvez a Carrer del Bosc (Anem Editors) o la visió melancòlica del Pirineu de Bestiari pirinenc (Pagès Editors) d’Iñaki Rubio sembla que seran els escollits. Enguany, de fet, destaquen els nombrosos títols de narrativa, amb propostes com Gran és la negra nit, la novel·la de relacions turbulentes de Domènec Ferran; Els fills de la Terra (Salòria) de Manel Figuera, una novel·la sobre la vegueria de la Cerdanya a finals del segle XVI, Viatge íntim per la Seu d’Urgell (Editorial Andorra-Salòria), de Joan Obiols, un trajecte per l’interior de les persones de la capital alturgellenca que clou el desè volum del Viatge universal pel Pirineu, o Cal Rafeló, l’antiga fàbrica Reig (Fundació Julià Reig), una aproximació etnogràfica a la indústria del tabac del Principat escrita per Isabel de la Parte i Albert Moncusí.

Enguany, també tenim històries en què la dona és la protagonista, com Dones al marge (Fonoll) d’Ivet Palacios, una història sobre les dones del món rural, estigmatitzades al llarg de la història i relegades a l’ombra, o bé La mare dels ous! (Pagès Editors), el nou llibre de l’autora de Nuncarga Roser Guix, coneguda per escriure i recollir històries del món rural en què les dones són les principals protagonistes.

“Si n’he de recomanar un, escolliria Canción del ocaso, una meravella de llibre de l’editorial Trotalibros”, destacava la responsable de la llibreria Idees.

Ara bé, cal no oblidar tampoc l’espai que sempre s’apropia el best-seller. “Sovint coincidim amb les llistes de Catalunya. Segurament es vendrà molt l’últim de Cabré, Dueñas o Barbal”, apuntava Riberaygua. Per la seva banda, Méndez afegia en aquesta llista l’últim de Bosch i el premi Ramon Llull.

D’altra banda, si parlem de poesia, està clar que no hi pot faltar el llibre de l’exposició homònima Poètica de la Imatge-S Poètiques, de Pep Aguareles, o el volum de poesia íntima d’Oliveres i altres paisatges, d’Eva Arasa, recuperat del confinament.

I pel que fa als més petits de la casa, hi ha dues novetats molt candents de les editorials Salòria i Mesclant: Segre avall!, d’Albert Galindo i Lauda Pal, i Un drac a la Vall d’Enclar, de Jaume Prat, que reubica la tradicional llegenda del drac i la princesa a la vall andorrana.

Qui també continua guardant el seu espai entre dels llibres venuts durant la diada és el lector francès. En aquest sentit, Jean-Alexandre Bellard de la Llibreria Francesa augurava que segurament el clàssic Bartleby de Herman Melville tornaria a repuntar. “També apunten alt Le Crepuscule des Fauves de Marc Levy o Si Çasaigne, de Stephen King” apuntava.

Enguany els llibreters i llibreteres es mostren optimistes i il·lusionats per tornar a sortir al carrer. “En tenim moltes ganes!”, assegurava Riberaygua. A Andorra la Vella, el certamen tindrà lloc a la plaça del Poble amb un nombre més reduït de parades que els anys anteriors. De fet, estarà organitzat a partir d’un circuit de trànsit unidireccional dels visitants per evitar la transmissió de la Covid-19. I pel que fa a la signatura de llibres, ja s’ha avançat que s’habilitarà una parada dedicada als autors. Així doncs, a partir de les 13.45 h es podran trobar els escriptors David Gàlvez, Iñaki Rubio, Oliver Vergés, Domènec Ferran i Eva Arasa.

tracking